Rödvinsgryta med högrev och syltlök

Ett gott recept till hösten

När hösten gjort entré i vårt avlånga land tycker jag det är trevligt att flytta inomhus och mysa med vännerna. Självklart grillar vi så fort solen tittar fram eller andan faller på. Grillat är trots allt allra godast. Men, på tal om att flytta in och mysa med vännerna kan det vara trevligt att bjuda in till en spontan fredagskväll i goda vänners lag.

Gryta med högrev

En mustig gryta passar alldeles utmärkt på hösten och är trevlig att göra av långkokt högrev. Grytan kan man göra dagen innan och sedan värma på när gästerna eller familjen är samlad. Då har grytans alla smaker kommit till sin rätt och allt fett kokat ut i grytan och gjort den fyllig. Du har kanske tänkt på hur gott det är med rester. Här blir det lite samma fenomen.

Denna rödvinsgryta serveras i portionsform, nämligen i små minigrytor. Jag hittade mina på smågrytor på Mio för 29 kronor styck. De finns i ett tiotal färger och går bra att ha i ugnen. Just när jag handlade hade de också ett specialerbjudande som gjorde dem ännu billigare om man handlade fler.

Bjud på höstgryta med rödvin

Har man nu inga minigrytor kan man förstås servera direkt ur en stor gryta i skålar. Dock är det rätt mysigt att ha som en liten mingelfest med de små skålarna. Servera med gott bröd och en klick creme fraiche. Eller varför inte med dessa söta små minipajer med svamp som man enkelt kan äta direkt ur handen med hjälp av en servett.

» Fler recept på höstmat hittar du här

Rödvinsgryta med högrev och syltlök

För: 8 personer

Rödvinsgryta med högrev och syltlök

1 kg högrev, nötstek eller fransyska
4 morötter
1 stång blekselleri
1 röd paprika
2 dl syltlök
1 burk kidneybönor
2 msk hackad persilja
1 tärning oxbuljong
1 liter rödvin
2 tsk muscovadosocker
1 msk balsamico
salt, svartpeppar

1. Ansa nötköttet från segt fett och tärna upp det till mindre bitar. Bryn köttet på hög värme i smör i en stekpanna – det ska få lite yta, ös sedan över i en vid gryta.

2. Slå av vattnet från syltlöken och stek dem i smör till de fått lite yta. Ös över i grytan.

3. Skiva morötter, blekselleri och paprika. Ha ner dessa samt sköljda kidneybönor och hackad persilja i grytan. Slå på rödvinet. Smula i oxbuljong, ha ner muscovadosocker och ringla i balsamico. Låt det hela koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt sjuder. Låt puttra under lock i cirka 2-3 timmar. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.