Rökig grillad coleslaw

Kan man röka och grilla vitkål?

Förra året bjöd min pappa på rökig grillad coleslaw, eller Smoked slaw som den också kallas. Tack vare grillkryddan grillsåsen och själva grillningen får den en rökig smak. Vi andra suckade som vanligt åt hans vansinniga påhitt när han påstod att han skulle röka ett helt kålhuvud, men i slutänden blev det riktigt gott. Kryddigare och mer smakrikt än en vanlig coleslaw och perfekt till en bit grillat kött, Mac and Cheese och andra goda tillbehör. Den passar naturligtvis också bra som ett tillbehör till grillad vego.

Ett gott tillbehör till det grillade

Att göra rökig grillad coleslaw är faktiskt inte heller så svårt. Du behöver en grill, ett vitkålshuvud, en rökig marinad som du fyller kålhuvudet med samt lite tid. När kålhuvudet är tillagat strimlar man ner det och blandar med en dressing. Ungefär en gammal hederlig dressing som till vanlig coleslaw, fast med bbq-sås och chilisås. Min pappa brukar använda Heinz Chilisås men jag tycker den är lite mesig och använder hellre srirachasås. Beroende på hur mycket hetta man vill ha, så mycket tar man – smaka av och avgör själv. Tar du srirachasås rekommenderar jag den från Huyfong med tuppen på – den är godast och mest välbalanserad i smakerna.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Rökig grillad coleslaw

Rökig grillad coleslaw

För: cirka 8 personer

Marinering till kålhuvudet:

8 vitlöksklyftor
0,5 dl rapsolja
1 msk grillkrydda
1 tsk salt
1 vitkålshuvud (ca 1,5 kg)

Dressing till slaw:

2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl BBQ-sås
chilisås efter smak
salt, peppar

  • Karva ur stjälken på vitkålshuvudet och fyll hålet med marinaden. Ställ kålhuvudet på grillen med öppningen uppåt, över värmekällan. Se till att grillen har en temperatur på cirka 150°C. Stäng locket och låt kålhuvudet gå en halvtimma över värmekällan. Flytta sedan huvudet till indirekt värme och kolla till det varje halvtimme. Kläm på huvudet för att känna att det börjar mjukna och vrid det även varje halvtimme för jämn värme. Beroende på huvudets storlek så tar tillagningen 2-3 timmar. För extra mycket röksmak kan du ha köra det med en rökask med spån eller flis i grillen.
  • Lyft av vitkålshuvudet från grillen och skär upp det i tunna strimlor. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och vänd sedan ner den ljumma, strimlade kålen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.