Rökig pumpasoppa med gräddfil

Annorlunda och smakrik soppa

Har du provat pumpasoppa? Om inte är det verkligen på tiden nu. Pumpasoppa är krämigt och gott, lätt att göra och innehåller en massa nyttigheter. Jämfört med exempelvis sötpotatis, som både liknar och påminner i smaken om pumpa, är pumpan ett bättre val om man vill hålla kolhydrater och energi (pumpa innehåller 26 kcal, sötpotatis innehåller 86 kcal).

Jag gillar att prova olika varianter av pumpasoppa så denna gång fick det bli en rökig pumpasoppa med gräddfil (vill du hitta fler varianter är det bara att söka i fältet upptill på pumpasoppa). Tack vare grädde blir pumpasoppan krämig och fin med trevligt rökiga inslag av ancho och rökt paprikapulver. Det hela blir en lite modigare och smakrikare variant mot en traditionell pumpasoppa. Tillsammans med en klick gräddfil och riven ost på toppen blir det en riktig kombination. Fler recept på pumpasoppa hittar du här.

Recept på pumpasoppa till halloween

Jag serverar gärna en pumpasoppa när som helst, men till halloween känns det förstås extra aktuellt. Bland pumpasorterna väljer jag allra helst muscatpumpan eftersom den här den allra bästa smaken. Denna är något sötare än de övriga med mer smak och mer orange färg. Får man inte tag i muscatpumpa kan man också använda halloweenpumpa, alltså den sorten man använder till att karva ut ett ansikte ur och sätta ett ljus i. Halloweenpumpan har lite mindre sötma men funkar precis lika bra i matlagningen.

» Mer om våra vanligaste pumpasorter kan du läsa här

Rökig pumpasoppa med gräddfil

För: 6-8 personer som förrätt

Rökig pumpasoppa med gräddfil

700g pumpa (muscat eller halloweenpumpa)
5 dl vatten
2 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk äppelcidervinäger
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk ancho chilipulver
salt, peppar, vitlökspulver, oregano
1 dl riven västerbottensost

Tillbehör:

gräddfil eller creme fraiche

1. Skala och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med vatten. Låt det koka ihop till pumpan mjuknat, cirka 15-20 minuter. Rör om då och då.

2. Ha i grädde i pumparöran och kör den till en slät smet med en mixerstav. Ställ tillbaka soppan på plattan och ha i vitt vin, äppelcidervinäger och en smulad buljongtärning. Ha i alla kryddor och låt det puttra ihop i cirka 10 minuter. Smaka av vartefter, för den här soppan behöver ganska mycket salt. Ha i riven västerbottensost på slutet. Servera med gräddfil eller creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.