Rökt fläskfilé med sötpotatisgratäng, fräst svartkål och krassesås

Lyxigt nyårsmiddag med fläskfilé

Till nyårsafton väljer många att bjuda på oxfilé eller fläskfilé. Det här är kanske inte så konstigt med tanke på att det är två styckningsdetaljer som är svåra att misslyckas med. Har man tummen mitt i handen är just filén på de olika djuren bra val eftersom det är möra bitar. Att de sedan kostar lite extra och att man kan göra precis lika utsökta middagar med andra detaljer är ett annat blogginlägg.

Kan man röka fläskfilé?

Däremot undrar jag hur många som testat att röka fläskfilé? Det är nämligen riktigt gott och ett kul alternativ att bjuda på till nyårsafton. Att röka är inte svårt – det kan du läsa om i min rökguide. Däremot behöver man en röklåda eller en grill som man kan ladda med rökflis. Jag rökte flera olika saker i somras, bland annat kyckling och mozzarella. Det blev väldigt gott och får den där underbara rökaromen som lyfter anrättningen ytterligare ett snäpp.

KålsalladRökt fläskfilé

Festligt och enkelt

Tillsammans med en söt och dekorativ gratäng gjord på sötpotatis samt en kryddig krassesås blir det kanongott. Kål är ju väldigt hett just nu. Jag skulle vilja påstå att vi kan tacka Filip Fastén för det. Hans tävlingsrätt ”Häst med kål och lök”, eller som det förenklade receptet heter här i Landleys kök; Ugnsrostad ryggbiff med pärllök och svartkål tog honom som bekant till final i Årets Kock 2014. Sedan kammade han ju också hem hela tävlingen.

Recept på huvudrätt med vintips

Både lök och kål har gått och blivit trendigt på sistone, kål för att det både är näringsrikt, ekonomiskt och klimatsmart. I den här rätten får man alltså njuta av trendiga råvaror i en underbar kombination. Under receptet hittar du också ett passande vintips.

» Fler passande recept till nyår hittar du här.

Rökt fläskfilé med sötpotatisgratäng, fräst svartkål och krassesås

För: 4 personer

Rökt fläskfilé med sötpotatisgratäng, fräst svartkål och krassesås

Sötpotatisgratäng:

900g sötpotatis
1 gul lök
3-4 dl vispgrädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver

Rökt fläskfilé:

1kg fläskfilé
1 tsk ancho chili peppar
1 msk torkad oregano
salt, peppar, persillade

Fräst kål med sojabönor:

200g svartkål eller savojkål
1 tsk äppelcidervinäger
250g sojabönor
150g vaxbönor
8 dl färska kantareller
salt, peppar

Krassesås:

0,5 dl torr vermouth
1/2 oxbuljongtärning
4 dl creme fraiche
1 ask smörgåskrasse
salt, peppar

1. Skala och skiva sötpotatisen. Strimla löken. Varva sötpotatis och lök i en ugnsform. Vispa ihop grädde, ägg och kryddor och slå över potatisen. Grädda i 225°C i cirka 40-50 minuter. Börjar gratängen bli bränd, lägg över aluminiumfolie och vrid om till undervärme.

2. Ansa fläskfiléerna och klappa in kryddorna runt om. Fyll en röklåda med flis och ställ på grillen i cirka 5-10 minuter. Tänd fliset med en gasbrännare och släck sedan genom att spruta på lite vatten så att rökutvecklingen startar. Lägg fläskfiléerna på rökgallret och sät på locken på röken. Rök i cirka 15 minuter ovanpå den tända grillen.

3. Skär svartkålen till breda bitar eller använd de yttersta, mörkgröna bladen på savojkålet. Fräs kålen i smör ett par minuter och slå på vinägern när kålen börjat mjukna. Låt vinägern fräsa bort och ha sedan över kålen i en skål. Tina sojabönorna och blanda sedan med kålen. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skär vaxbönorna i breda bitar och sjud dem i cirka 5 minuter. Slå av vattnet och blanda vaxbönorna med kålen. Stek kantarellerna i smör med salt och peppar. Blanda med kålen.

4. Slå vermouth i stekpannan och fräs ur svampsmaken. Smula i buljongen och häll sedan över vermouthen i en kastrull. Rör i creme fraichen och klipp i krassen. Vispa ihop och servera såsen varm till det övriga.

Rekommenderat vin till: Robertson Pinot Noir (nr 75260)


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.