Rökt kyckling med blomkålsmos, syrad rödlök och honungsrostade äppelklyftor och pumpa

Bästa receptet denna sommar

Som du kan se under receptnamnet går den här maträtten som en av Landleys Favoriter. Här hamnar de recept som är mina absoluta favoriter. Anledningen till att det här receptet hamnade där är just för att det blev så himla gott. Alla de olika ikonerna går för övrigt att klicka på ifall man exempelvis vill se fler recept med dryckestips eller något glutenfritt. Samma sak gäller för alla de länkar som ligger allra längst ner i botten av sidan (innan sidfoten) där de råvaror som finns med i receptet ligger länkade. Vill man hitta fler recept med någon an råvarorna i detta recept klickar man bara på dem. Smart va?

Röka matHonungsrostade äppelklyftor och pumpa

Röka kyckling på grill

Det här receptet blev som sagt ett av de godaste jag knåpade ihop denna sommar. Röken åkte fram och kycklingfiléerna ned i den. Jag kan inte minnas att jag ätit rökt kyckling tidigare – men än som pålägg på macka, och att det skulle bli så otroligt gott gjorde mig både glad och förvånad. Jag har fått en ny passion för rökning och denna sommar har det både kallrökts mozzarella och rökts majonäs med rökpistol. Dessutom har jag testat nya metoder att röka både på grill och i ugn. Vill du lära dig mer om rökning? Kolla in så här lätt är det att röka.

GrillRökt kycklingSyltad rödlök

Olika metoder att röka

I det här receptet får den rökta kycklingen samsas med härliga äppelklyftor och bitar av pumpa som rostas med honung och salt. Till ser serveras ett krämigt blomkålsmos vilket är en absolut favorit i det landleyska köket. Tillsammans med det en underbar kombination. Vill du bekanta dig mer om våra olika pumpasorter kan du läsa mer i allt du behöver veta om våra vanligaste pumpor. Kolla också in tipsen på vitt vin som passar bra till maten. Du hittar dessa under receptet.

Rökt kyckling, blomkålsmos, syrad rödlök och rostad pumpa

För: 4 personer

Rökt kyckling med blomkålsmos, syrad rödlök och honungsrostade äppelklyftor och pumpa

Syrad rödlök:

2 röda lökar
3 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
3 msk salt

Honungsrostade äppelklyftor och pumpa:

800g butternutpumpa
3 röda äpplen
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
2 msk hel kummin
salt, peppar

Rökt kyckling:

4 kycklingfiléer
chilisalt
peppar

Blomkålsstomp:

600g blomkål
2 dl creme fraiche
2 tsk tryffelolja
salt, peppar

1. Skär den röda löken till smala klyftor. Koka upp vatten och ha ner vinäger, socker och salt. Rör till det löst upp sig och låt lagen svalna. Ha ner rödlöken och låt den ligga i lagen i ett par timmar i kylen.

2. Skala pumpan och skär till stora tärningar. Kärna ur äpplet och skär det till klyftor. Ringla olja i en plåt med kant och ha ner pumpan och äppelklyftorna. Ringla över flytande honung och strössla över kummin. Salta och peppra. Rosta i 225° i cirka 30 minuter eller till pumpan mjuknat.

3. Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Lägg ut kycklingfiléerna på rökgallret och strö över chilisalt och peppar. Ha ner rökflis i botten på röken och fukta det lätt med en vattenspruta. Tänd grillen och ställ röken över. Tänd spånet med en gasbrännare och blås ut elden så att röken startar. Sätt på locken och låt kycklingen rökas med locket på i 20 minuter. Tag av locket och låt röken stå kvar ytterligare 10 minuter ovanpå grillen.

4. Dela blomkålen till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 15 minuter. Slå av vattnet och mosa blomkålen med en potatismosare. Blanda med creme fraiche, tryffelolja och kryddor. Ställ tillbaka på plattan för varmhållning. Rör om då och då.

Rekommenderat vin till: Concannon Chardonnay (nr 23032) 89:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.