Rökt lax med avokado, gulbetor, passionsfrukt och lufttorkad skinka

Enkel förrätt till nyår

Det har blivit dags för mig att plocka fram ett av de bästa recepten jag har på nyårsförrätt, nämligen rökt lax med avokado, gulbetor, passionsfrukt och lufttorkad skinka. Denna förrätt bjuder på helt fantastiska smaker och är en stor favorit. Den är enkel att göra och många brukar uppskatta den.

Jag älskar verkligen kombinationen av salt, rökt, sött och syrligt som denna förrätt bjuder på. Det blir ju så gott! Dessutom finns det en fin blandning av olika texturer i form av tuggigt, krämigt, mjukt och knaprigt. Man bör ju inte bara tänka på att få en balans i smakerna, utan också på hur det hela upplevs i munnen. Men hörrni, till det hela behöver man ju också ett gott vin! Då passar det fint med ett glas riesling. Du hittar tips på vin till denna förrätt under receptet.

Madeleine Landley

Tips på mat till nyår

Jag serverar alltid trerätters på nyårsafton. När jag tar fram en meny tänker jag på att välja olika huvudråvaror i förrätten och huvudrätten. Exempelvis kan förrätten innehålla fisk eller vegetariskt medan huvudrätten innehåller kött – eller vice versa. Till denna förrätt rekommenderar jag Oxfilé med potatiskaka, konjakssås och sparris. För den som vill prova något annat, men som vill ha en festlig trerättersmeny kan jag också tipsa om de olika specialkomponerade nyårsmenyerna med tre rätter här i Landleys kök.

Mat som kan förberedas och lagas till många

En fördel med denna maträtt är att den serveras kall vilket gör det hela smidigt när man ska servera sina gäster på nyårsafton; inget behöver varmhållas och man kan förbereda den i förväg. Tänk dock på att avokadon kan bli brun om den ligger för länge, så den kan man skära upp precis innan.

» Här hittar du fler recept på förrätter som passar till nyår

Rökt lax med lufttorkad skinka, gulbetor, passionsfrukt och avocado Rökt lax med lufttorkad skinka, gulbetor, passionsfrukt och avocado

För: 4 personer

Kokta gulbetor:

4 mellanstora gulbetor
salt

Passionsfruktsdressing:

2 passionsfrukter
0,5 dl extra virgin olivolja
1 nypa salt

Övrigt:

90g serranoskinka
2 avocado
200g rökt lax

  • Skala och skär gulbetorna till kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 20-30 minuter.
  • Skrapa ur passionsfrukterna och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja. Kör till en slät dressing och smaka av med en nypa salt.
  • Lägg ut serranoskinkan på ett bakplåtspapper och ställ in plåten i 150°C i 10-15 minuter så skinkan torkar.
  • Skiva eller tärna avocadon. Fördela ut lax, gulbetor och avocado på tallrikarna. Riv serranoskinkan till strimlor och fördela ut över. Dra över lite svartpeppar och ringla över passionsfruktsdressingen. Jag har dekorerat med en kvist färsk körvel.

Rekommenderat vin till: Königsmosel Riesling (746901)

Rökt lax med avokado, gulbetor, passionsfrukt och lufttorkad skinka

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.