Rökt lax med matvetesallad och dillkräm

Mat som passar på våren

Vad skönt det är att våren är här. Även om värmen uteblir är det alltid skönt att få lite ljus i ögonen. Den här med mörker och kyla är något som varje år får mig att fundera över varför jag bor i Sverige. Jag tycker nämligen varken om snö, kyla eller mörker. Jag har inget emot att åka bräda eller skidor, men vill jag ha snö åker jag gärna till den. Snö i stan får en bara att halka runt på gatorna. Visst gör det allt ljusare, men en månad runt jul räcker gott för mig.

Nu kan man ju inte få allt. Och när ljuset åter gör comeback i vårt avlånga land är det underbart. Det är ju det som gör att man stannar! Den underbara känslan när dagarna blir längre, fåglarna börjar kvittra, naturen börjar dofta och löven slår ut på grenarna. Det är ju oslagbart!

Enkel vardagsmat

Rökt lax med matvetesallad och dillkräm är en typisk vårrätt som passar när man har ont om tid. Visst kan man röka laxen själv, men jag använde faktiskt färdigrökt eftersom det är så smidigt och tidssparande. Salladen är också mättande och enkel att göra. Varför ite svänga ihop maten och ta med ut i parken för att njuta av kvällssolen?

» Fler recept på enkel vardagsmat hittar du här

Rökt lax med matvetesallad och dillkräm

För: 4 personer

Rökt lax med matvetesallad och dillkräm

Matvetesallad:

3 dl matvete
100g frysta sojabönor
200g råa kantareller
1/2 gul lök
1 knippe persilja
40g babyspenat (1/2 påse)
75g babyplommontomater
salt, peppar

Dillkräm:

1 knippe färsk dill
100g naturell färskost

Övrigt:

600g varmrökt lax

1. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Tina sojabönorna.

2. Rensa och skär kantarellerna till mindre bitar. Hacka den gula löken. Stek svampen i en stekpanna till vätskan reducerats. Ha sedan i smör och den gula löken. Stek tills löken mjuknat. Klipp i persilja och smaka av med salt och peppar. Blanda kantarellerna med matvetet, babyspenat och halverade babyplommontomater. Smaka av med salt och peppar.

3. Rör ihop hackad dill med naturell färskost. Lägg laxen i stekpannan någon minut så den får lite värme. Servera sedan till matvetesalladen och dillkrämen. Ringla gärna lite balsamvinäger över salladen för extra syra.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.