Rökt lax med potatissallad och dillsås

När är bästa tiden att röka mat?

Den bästa tiden att röka mat är nu. Varför? För att man vill få så lite påverkan av yttre temperaturer som möjligt. På sommaren är det oftast lite för varm medan det på vintern är för kallt. Alltså är våren och hösten de allra bästa tidpunkterna när man vill ägna sig åt rökning och vill ha en så jämn temperatur som möjligt. Självklart kan man röka både på vintern och sommaren om man vill. Framför allt om man ska kall- eller varmröka.

Denna middag bestående av rökt lax med potatissallad och dillsås är en underbar middagsrätt med härliga smaker. Det är också en bra rätt att starta med när är nybörjare och vill prova att röka mat. Laxen rökte jag i en så kallad offset smoker som kommer från nätbutiken KitchenTime. Härifrån har jag beställt många saker eftersom de har snabba leveranser, bra priser och ett bra utbud. Röken levererades dessutom med budbil eftersom den vägde över 20 kilo.

Madeleine Landley röker mat Rökt laxsida i offset smoker

Modellen jag använder heter Landmann Tennessee 200 Barbecue Smoker. De har även en större modell med större tunnor (Landmann Tennessee 300 Barbecue Smoker), men jag tyckte den här hade lagom storlek. Vi har också redan ett gäng grillar ute på landstället så att vräka på med den största kändes inte aktuellt. Dessutom fick jag övertala min skeptiska mamma som inte blev överförtjust när jag sa att det skulle dyka upp en till grill… Det är ju hennes landställe. Som tur var fick middagen stående ovationer och grillen gick stanna.

Tid när man röker?

När man röker mat utgår man inte från tid, utan från innertemperatur. Försöker du varmröka efter ett recept som anger hur länge du ska röka kan jag lova att du blir besviken (med undantag för vissa detaljer). Anledningen är att olika rökar håller olika temperatur (det är inte jättelätt att hålla en helt jämn temperatur under hela rökningen) samt att råvaran kan ha olika tjocklek och storlek. Alltså använder man en termometer för att mäta temperaturen inuti råvaran man röker – och gärna temperaturen i själva röken.

Bästa Bluetooth-Termometern

Måste man glänta på luckan för kolla om maten är klar släpper man både ut rök och värme vilket inte är optimalt. Alltså är det perfekt med en trådad termometer där mätaren ligger utanför. Jag använder WeGrill Bluetooth-Termometer som jag synkar med mobilen. I appen på mobilen finns färdiga program för olika råvaror. Man kan också ställa in den på tid eller temperatur. När temperaturen är uppnådd ljuder en ringsignal både i mobilen och på enheten vid grillen.

Det här är den bästa och mest exakta termometern jag använt. Laxen blev verkligen helt perfekt! Förutom att vara lättanvänd och smidig har den också dubbla sensorer vilket är kanon då man gärna vill ha en termometer inne i röken som mäter temperaturen. Termometern på grillens lock visar dessvärre aldrig rätt.

Nedan hittar du recept och instruktioner på hur du röker. Självklart kan man även röka laxen i en röklåda eller i en vanlig grill med rökask ovanpå värmekällan. Den rökta laxen serveras med en potatissallad bestående av soltorkade tomater, medelstora kapris och rucola – supergott. Den goda dillsåsen är också riktigt enkel att röra ihop. Perfekt när man vill ha en god middag till vardag eller helg. Är du riktigt lat… ehum, jag menar bekväm… då köper du så klart färdigrökt lax.

» Här hittar du fler recept om du vill röka mat

Så tänder man en rök

Röka lax med bluetooth-termometer

Röka i offset smoker

Rökt lax med potatissallad och dillsås

För: 4 personer

Rökt lax med potatissallad och dillsås

Rökt lax:

600g laxsida med skinn
salt, peppar

Till rökningen:

bricketter så det täcker botten av röklådan
4 dl blött spån, exempelvis av al

Potatissallad:

800g potatis
10 cm purjolök
10 bitar soltorkade tomater
1 dl medelstora kapris
1 påse rucola
0,5 dl soltorkad tomatolja eller kallpressad olivolja

Dillsås:

0,5 dl hackad dill
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Slå av vattnet och spola potatisen med kallt vatten. Skär potatisen till mindre bitar och ha ner i en skål. Strimla purjolök och soltorkade tomater och ha ner med potatisen. Ha ner kapris och rucola. Blanda potatisalladen med oljan från de soltorkade tomaterna eller vanlig kallpressad olivolja. Smaka av med salt och peppar.

2. Rör ihop hackad dill med majonnäs, creme fraiche, salt och peppar. Ställ svalt.

3. Tänd bricketterna. Röker du i en grill med tillhörande röklåda vid sidan lägger du kolen i sidolådan. Skaka spånet i en burk med lite vatten så det blir lite blött. Lägg det blöta spånet på kolen. Lägg laxen med skinnet nedåt på gallret i grilltunnan, alltså den stora grilldelen och salta och peppra. Stick i en termometer och stäng locket. Låt laxen rökas till den nått en innertemperatur på 54°C – tiden varierar beroende på hur långt laxen ligger från värmekällan, hur mycket bricketter man använder och hur tjock laxbiten är. För oss tog det cirka en timme.

Rekommenderat vin till: High Kick Rosé (79854) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.