Rökt lax med ugnsrostade rotsaker och syrlig dillsås

Röka egen lax

I sommar har jag rökt väldigt mycket. Alltså inte cigaretter, utan mat. Förr tyckte jag det var både var bökigt och svårt att röka, men nu har jag helt kommit över det och röker så fort tillfälle ges. De senaste rökningarna har jag gjort i en stor röklåda från ABU som jag ställt på grillen. Både ovanpå gasol och kol har det rökts, och oj vad gott det blir. Enklare, mindre röklådor finns att köpa som är ämnade just för grillen.

Röka i röklåda

Röklådan jag har kostar cirka 500 kronor och går att köpa lite här och var (se länk ovan). Till den typen av röklåda ställer man brännare under som man fyller med T-röd. Det jag rökt på det här sättet och tycker verkligen inte blir gott. Anledningen är att det som rökts tagit smak av spriten, antagligen för att den sipprat in. Dessutom blir det så förbaskat varmt och och bökigt att hålla på. På det här viset, på grillen, blir det lätt att reglera temperatur och man slipper en massa joxande med sprit och tändning.

Röka på grillenUgnsrostade rotsakerRöka lax

Enkelt recept på rökt fisk

Jag kör med flis i röken, oftast från Jack Daniels som görs på gamla Jack Daniels-fat. Fliset tänder jag eld på med en gasbrännare och sedan blåder jag ut elden så att det börjar ryka. Nedan i receptet kan du läsa precis hur man gör och hur jag gjorde när jag rökte laxfiléer. Den här rätten blev så god att vi åt den igen helgen efter. Visst passar den både under sommaren och under hösten. Servera med små fina potatisar, sockerärtor och den goda dillsåsen. Under receptet finns också ett passande tips på vitt vin som förgyller middagen. Vill du göra middagen enklare skippar du att röka laxen själv och köper istället färdig, varmrökt lax.

» Här kan du läsa mer om olika rökmetoder och hur man röker.

Rökt lax med ugnsrostade rotsaker och syrlig dillsås

För: 4 personer

Rökt lax med ugnsrostade rotsaker och syrlig dillsås

Rökt lax:

4 styckfrysta laxfiléer
flingsalt med chili, peppar

Ugnsrostade rotsaker:

400g små potatisar
5 stora morötter
150g sockerärtor
salt, peppar

Syrlig dillsås:

1 dl majonäs
2 dl creme fraiche
1 dl hackad, färsk dill
1/2 lime
salt, peppar

1. Smula över chilisalt och peppra på båda sidorna av laxen. Lägg upp laxfiléerna på gallret till röklådan. Fördela ut rökflis i botten av röklådan och tänd det med en gasbrännare. Blås ut elden så röken sätter igång. Ställ i gallret med laxen och stäng locket. Ställ röken över grillen och låt laxen rökas i 15 minuter.

2. Gnugga potatisen ren och halvera dessa. Skär morötterna till stavar. Fördela ut allt i en ugnsfast form och ringla över olja. Krydda ett varv och rosta rotsaker i 225°C i 30 minuter. Koka upp vatten till sockerärtorna och låt dem ligga i det varma vattnet cirka 5 minuter. Slå av vattnet och blanda sockerärtorna med rotsakerna.

3. Blanda majonäs och creme fraiche med hackad, färsk dill, saften från en halv lime samt salt och peppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.