Rökt laxsida med dillsås, kokt småpotatis och almfrukt

Rökt lax till middag

Den här tiden på året är naturen full av ätbara växter – mer än vad många tror. Ta exempelvis blommorna på lönnen, fröna på almen, lindens blad, granens skott, violer och häggblommor. Ja, man behöver inte vara ett proffs för att våga sig på nya saker, men med med tungan rätt i munnen går det lekande lätt. När man ska laga mat med ätliga blommor, blad och skott finns det två viktiga saker att tänka på – ät aldrig sånt du inte är säker på. Många växter kan förväxlas, och trots att få växter i Sverige är så pass farliga att man kan dö av dem ska man inte chansa. Man kan faktiskt bli riktigt sjuk. Det andra är att inte plocka växter intill vägkanten. Här utsätts växter både för hundkiss och avgaser.

Vill du lära dig mer om ätliga växter, blad, ogräs och blommor – kolla här. Självklart finns ännu fler, men jag har valt att skriva om dem jag testat själv – och överlevt :)

Rökt laxsidaAlmfruktsallad

Recept med ätliga växter

Jag tycker det är kul att folk vågar sig på mer och mer saker i köket. Jag antar att vi kan tacka påverkan från både bloggare och tv för den saken. Det var som när jag hälsade på Mannerström sist jag var i Göteborg och han sa ”Man ska vara noga med vad man säger – bloggare är nya tidens media och de har mer inflytande än man kan tro”. Mannerström är vis – och precis så är det också. Tryckta tidningar i all ära är underbart att både lukta på och bläddra i, men som bloggare når man ut till många och man har ingen ”pressläggning”.

Webben är verkligen aktuell där man kan söka vad man letar efter snarare än att bläddra i en förlegad gammal bok. Man kan också hitta det man letar efter på ett enkelt vis och sedan förkovra sig i det. Ta min krivande kollega Johan Hedberg, aka Matgeek, som förkovrat sig i och skrivit en bok om smör. Hur ballt är inte det? Det faktum att man också får runt 50-talet olika förfrågningar per vecka som bloggare bevisar bara saken ännu mer.

Men, till saken. Ska vi laga mat med ätbart från naturen? Klart vi ska!

Kan man äta fröna från almen?

Den här salladen lagas med min absoluta favorit – något jag inte visste om förrän något år sedan att man man åt, nämligen Almfrukt. Ja, det är ett konstigt namn, och jag hade hellre kallat det för Almfrö. Ni vet de där små platta fröna som man om hösten hittar överallt, dessa är alldeles ypperliga att äta under våren. Almfrukt har en härlig smak av gurkskal och nötter. Ju större fröet blir, desto mer nötsmak.

Till den serverade vi en rökt lax. I receptet nedan förklarar jag hur man gör. Vill du läsa mer om hur man röker mat kan du spana in Stora rökguiden – Så här enkelt är det att röka mat.

Rökt laxsida med dillsås, kokt småpotatis, tomatsallad med balsamico, lök, och almfrukt

För: 4 personer

Rökt laxsida med dillsås, kokt småpotatis och almfrukt

Kokt småpotatis:

900g småpotatis
salt

Rökt laxsida med dillsås:

1 kg laxsida
salt, peppar, vitlökspulver

Tomatsallad:

3 tomater
1 röd lök
3 dl almfrukt
0,5 dl balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

Dillsås:

0,5 dl hackad färsk dill
2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
salt

1. Gnugga potatisen ren och koka den hel i saltat vatten.

2. Fjälla laxen med ett rivjärn om den har skinn. Lägg laxen på rökgallret med skinnsidan nedåt och torka av den. Krydda ovansidan på laxen. Fördela ut valfritt spån eller flis i röken och fukta det lätt med en vattenspruta. Tänd grillen och ställ röklådan ovanpå. Om du använder en gasolgrill, se till att temperaturen kommer upp i 150C. Tänd fliset med en gasbrännare, låt det ta eld helt och hållet, släck det sedan med en vattenspruta så det börjar ryka. Lägg på locket på röken och rök laxen i cirka 20 minuter. Kontrollera efter halva tiden att det fortfarande finns rök i lådan. Man kan även röka laxen med fliset i en separat låda på grillen om man har en sådan.

3. Skölj almfrukten och lägg den i ett kallt vattenbad fram till den ska serveras så håller den sig fräsch. Finhacka lök och tärna tomaterna. Blanda balsamvinäger med olja, salt och peppar. Blanda ner kök, tonat och almfrukt.

4. Hacka dillen och rör ihop med créme fraiche och citronsaft. Smaka av med lite salt. Ställ såsen svalt fram till servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.