Rökt Mozzarella

Kallröka i ABU-rök

Visst kan man kallröka i en varmrök. Jag har den stora röklådan från ABU. Den är till för varmrökning. Till en början tyckte jag den var lite ensidig eftersom den var så liten och bara kunde röka maten jättevarmt. Efter lite experimenterande kunde jag konstatera att visst, det går faktiskt inte att röka särskilt stora saker i den, just eftersom den är så låg. Mindre saker så som habanero, vitlök, mozzarella, platta fiskar och kyckling går utmärkt.

Rökt mozzarella

I början rökte jag bara med de tillhörande brännarna, men det är faktiskt inte så kul när det sipprar upp smak av t-röd. Istället har jag börjar ställa lådan ovanpå kolgrillen. Har man lock på sin grill kan man röka större saker vilket är riktigt smidigt. Därimellan använder jag den till att kallröka. Men hur gör man det?

Rökt MozzarellaKallrökning i ABU-rök

Vad är en gasbrännare?

Ja, lösningen heter gasbrännare. Gasbrännare är en gasoldriven brännare med munstycke. Dessa används ofta till att bränna ogräs, färgborttagning och för att ge mat en snyggare finish. Jag köpte min på Biltema där de var billigast och fanns i lite mindre flaskor för ynkans 17:-.

För att kallröka i Abu-röken lägger man helt enkelt som vanligt och lägger ut sitt flis – flis funkar bättre än spån eftersom spånet lätt flyger bort när man ska bränna det. Sedan tänder man fliset med gasbrännaren. Här nedan får du veta hur man kan röka något så gott som mozzarella. Och varför inte testa med andra oststorter, röka smör eller en god majonäs?

Rökt mozzarella

Rökt Mozzarella

För 4 personer som aptitretare eller tillbehör

2 bitar mozzarella (á 125g)
salt

1. Skölj mozzarellan och salta den senan ett varv. Lägg dem på gallret till röken.

2. Sprid ut fliset i röken och bränn det med en gasbrännare. Blås ut elden och lägg på gallret med mozzarellan. Lägg på locket och spänn fast det. Glänta lite på luftinsläppet. Låt mozzarellan röka i cirka 20 minuter. Servera med skivad tomat och färsk basilika.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.