Rökta laxfiléer och rökt halloumi med blomkålspuré

Så enkelt är det att röka mat

Jag älskar verkligen rökt mat. Smaken på det rökta blir så härlig, och för mig är det verkligen sommar – det är nämligen då jag röker som mest själv, eller åker ut i skärgården och handlar härligt nyrökt fisk.

Att röka är inte alls svårt. Det mesta går också att röka vare sig det är fisk, kött, eller majonnäs. Till hjälp kan man använda sig av varmrök, kallrök eller en rökpistol. Mer om hur man röker mat kan du läsa i Stora rökguiden – Så här enkelt är det att röka mat.

Rökt lax och rökt halloumi

Röka mat i klotgrill

Rökt halloumi

Saker som ska tillagas samtidigt kan gott varmrökas. Till det behöver man heller ingen avancerad utrustning. Det går nämligen alldeles utmärkt att röka i en vanlig klotgrill med rökspån i. Den här gången bestämde jag mig för att röka lax och halloumi. Rökt ost är något av det bästa jag vet. Jag gillar framför allt den rökta holländska osten som man kan köpa i butik, men att röka mozzarella och feta är också himla gott.

Hur länge ska man röka lax?

Beroende på hur stark röksmak man vill ha baserar man tiden på det. Jag gillar inte när det är för stark smak – då smakar det nämligen bara rök och inget annat. Till laxen räcker cirka 8-10 minuter för att få en lagom smak. Jag röker också gärna laxen i fryst utförande eftersom den då inte riskerar att överlagas i den varma grillen. En del lägger rökspånet i en låda på kolen, men med en klotgrill går det precis lika bra att lägga spånet på de glödande kolen. Blir det inte ordentligt med rökutveckling sprutar man bara på lite vatten med en vattenspruta.

» Här hittar du fler goda recept på rökt mat

Rökta laxfiléer och rökt halloumi med blomkålspuré

För: 4 personer

Rökta laxfiléer och rökt halloumi med blomkålspuré

Picklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl dl strösocker
2 msk salt
2 rödlökar

Blomkålspuré:

400g potatis
1 blomkålshuvud (600g)
3 dl crème fraiche
salt, peppar

Rökta laxfiléer:

4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver
2 nävar rökspån
200g halloumi

Örtsås:

1 knippe blandade örter, ex dill, persilja, oregano
2 dl crème fraiche
salt, peppar

  • Koka upp vatten i en kastrull. Slå i ättika och rör i socker och salt. Klyfta rödlöken och ha ner i ättikslagen. Låt stå ett par timmar.
  • Skala potatisen och dela blomkålen till mindre träd. Koka upp saltat vatten och koka potatisen i 10 minuter. Ha ner blomkålen och koka tills allt är mjukt – cirka 10 minuter till. Slå av vattnet och mosa potatis och blomkål med en potatismosare. Rör ihop med crème fraiche och smaka av med kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och varmhåll.
  • Tänd grillen med bricketter. Låt elden komma igång och ha sedan på rökspånet så det börjar ryka. Lägg på den frysta laxen samt den hela halloumin och lägg på locket. Rök i 8-10 minuter beroende på hur stark röksmak du vill ha. Ta av locket på grillen och grilla klart laxen och halloumin.
  • Finhacka örterna och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.