Rökta räkor, lax och torsk med aioli

Röka i vanlig grill

Har du en grill eller möjligtvis en rök? Då tycker jag att du testa denna rätt bestående av rökta räkor, lax och torsk med aioli. Den är ju så god och härlig till sommaren. Dessutom kommer den med ett riktigt passande vintips!

I en rök kan man tillaga allt ifrån fisk och skaldjur till kyckling och kött. Förutom rökt kyckling som är en stor favorit är jag också riktigt svag för rökt fisk och rökta räkor. Att röka skaldjur och fisk går fort och är kanon att servera tillsammans med en god sås och ett frasigt nybakt bröd. Har man inte en vanlig rök kan man också röka fisk och skaldjur i en vanlig grill där man sätter in en röklåda med flis

Aioli är ju en klassiker till skaldjuren då den är lite tjock och går att dippa i. Man kan så klart slå sin egen aioli, det är trots allt bara en majonnäs med vitlök. Jag brukar oftast köpa färdig aioli, och ibland blandar jag helt enkelt bara majonnäs med pressad vitlök som jag värmt i micron i 30 sekunder tillsammans med lite smör. Då får den en rund och god smak.

Landmann Rök

Rökta räkor

Paul Dolan Chardonnay

Rök med kol

Rökta räkor och torsk

Vin till rökta räkor, lax och torsk

Till dessa rökta räkor, lax och torsk med aioli passar en fatlagrad chardonnay. Varför inte lyxa till det hela med ett smakrikt och fylligt vin från USA? Jag valde Paul Dolan Chardonnay som är en stor favorit. Alla de tre vinerna från Paul Dolan som säljs i Sverige är definitivt värda att spana in lite extra. Jag älskar dem!

Vinerna är ekologiska eller biodynamiskt odlade och kommer från Mendocino County i norra Kalifornien. Det svala klimatet här gör att druvorna mognar långsamt vilket ger druvorna en djup och omfångsrik smak. Skördeuttaget är lågt och druvorna plockas för hand. Till jäsningen använder man naturlig jäst. De är alla smakrika och underbara matviner, och just denna chardonnay bjuder på toner av gula äpplen, kola och vanilj från ekfaten.

Tillsammans med fettet från aiolin och sältan i fisken och skaldjuren blir det en riktigt härlig kombination. Jag serverar också maten med rustik baguette och potatisklyftor. När middagen är klar kan man sitta där i godan ro i kvällssolen, sippa på vinet och dippa alla godsakerna i aiolin. I min värld är det något av det bästa som finns.

» Här hittar du fler recept på rökt mat

Rökta räkor, lax och torsk med aioli

För: 4 personer

Rökta räkor

Skaldjur:

1 kg räkor med skal (hälften färska och hälften rökta)
4 styckfrysta bitar lax
2 styckfrysta bitar torskrygg
salt, peppar, persillade

Till rökningen:

grillkol
3-4 dl flis som man blöter

Klyftpotatis:

700g fast, avlång potatis
olja
salt

Tillbehör:

aioli
rustik baguette

  • Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Sprid ut på en ugnsplåt, ringla över olja och krydda. Ställ in i cirka 45 minuter eller till de är klara – känn efter med en tandpetare. Vänd gärna runt dem efter halva tiden.
  • Tina räkor och fisk om de är frysta. Spara hälften av räkorna och ät dem naturella. Lägg resten av räkorna i en grillkorg. Salta ett varv. Dela fisken på hälften och rada upp en grillform med hål. Krydda.
  • Ha ner rökfliset i en burk med lock tillsammans med vatten. Skaka om så fliset blöts ner och slå sedan av överflödigt vatten. Tänd kolen i röken/eldningstunnan och låt dem ta fart. Lägg sedan på det blöta fliset. Ställ in fisk och räkor och låt dem rökas till en innertemperatur om 54°C. Räkorna bör vara klara samtidigt. Vill du röka i en grill gör du på samma vis men lägger kol i ena änden av grillen och fisken i andra. Lägg flisen i en rökask som du ställer på kolen eller lägg den blötta flisen på kolen.
  • Servera den rökta fisken och räkorna med klyftpotatis, rustik baguette, aioli och vintipset nedan.

Rekommenderat vin till: Paul Dolan Chardonnay


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.