Romsås med dill och rödlök

Vad innehåller en klassisk romsås?

Denna romsås med dill och rödlök är verkligen inga krusiduller. Det är en helt vanlig romsås på helt vanligt vis utan några konstiga ingredienser. Jag gör min romsås med fint hackad rödlök, färsk dill, majonnäs och crème fraiche. Majonnäsen och crème fraichen rör jag ihop och blandar sedan med rödlöken, dillen och en nypa vitlökspulver. Sist rör jag i romkornen och smakar av med nymalen svartpeppar. Anledningen till att jag har i rommen sist är för att kornen är så sköra och lätt går sönder. Därför är det bra att blanda såsen ordentligt sist och sedan bara försiktigt röra i rommen.

Vilken sorts rom ska man ta?

Krustader med skagenröraMan kan ta vilken sorts rom man vill. Och då menar jag inte sån man dricker utan såna som består av små korniga fiskägg ;) Jag brukar ta stenbitsrom som är mellanstora, röda romkorn som säljs på burk i fiskdisken. Även caviarmix funkar fint och säljs även den på burk. Vill man ha en lite lyxigare sås kan man ta riktig stora romkorn av regnbågslax. Den som vill ha det lite mer fancy pancy tar löjrom. Dock kan jag nästan tycka att det är synd på så dyrbara löjroms-korn att blanda ner dem i en sås där det ändå inte märks. Man kan så klart också ta vit eller svart rom, men den svarta bör man verkligen röra ner sist och väldigt försiktigt eftersom den färgar såsen grå om kornen går sönder. Vill man att såsen ska innehålla mer saker man kan blanda i skalade räkor eller kräftstjärtar som man antingen grovhackar.

Om du vill göra en vegansk romsås

Är man vegetarian och vegan kan man byta crème fraichen mot vegetabilisk fraiche och en äggfri majonnäs. Rommen byter man då mot tångkaviar. Vill du ha en laktosfri sås tar du bara en laktosfri crème fraiche. Färsk dill blir godast, men har du inte det går det även bra med fryst dill. Den torkade får inte riktigt samma smak så den jag bara tagit i nödfall. Jag brukar alltid ha majonnäs både på tub och på burk hemma. Majjon på tub använder jag på macka och liknande, eller om man vill kunna spritsa ut den lite finare. Den på burk använder jag till såser och liknande när man behöver lite mer. Då går inte hela tuben åt på en gång.

Servera gärna såsen som ett tillbehör i en huvudrätt med fisk eller att klicka ut den på en macka med skaldjur eller rökt fisk. Det bästa jag vet till romsåsen är att ugnsbaka fisk i mycket smör och servera med nykokt potatis, lättkokta haricots verts, lite semitorkade tomater, en färsk dillvippa och en citronklyfta. Såsen passar också bra att klicka ner i krustader, ovanpå en västerbottenspaj eller att lägga på små brödbitar. Då räcker såsen så klart till fler portioner än vad som anges nedan.

» Här hittar du fler recept på goda såser

Romsås med dill och rödlök

Romsås med dill och rödlök

För: cirka 6 personer som sås till huvudrätt

1/2 rödlök
10g färsk dill
1 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
1 nypa vitlökspulver
75g röd caviar
svartpeppar

  • Finhacka rödlöken. Hacka dillen.
  • Rör ihop majonnäs och crème fraiche. Blanda i den hackade löken, dillen och en nypa vitlökspulver.
  • Rör försiktigt i caviaren. Smaka av med nymalen svartpeppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.