Rosa salt med hallon och rosmarin

Hemmagjort kryddsalt

Har du en ugn hemma? Ja, det är inte helt ovanligt så länge du inte bor i en minimal lya eller studentlägenhet. Råkar du nu ha lyxen att vara försedd med ett stycke ugn är det lätt att göra egen kryddmix och rub – som detta rosa salt med hallon och rosmarin. Att göra hemmagjort salt är enklare man kan tro. Dessutom kan man ta fram precis de smaker man gillar och testa nya spännande kombinationer. När man är klar kan man döpa det till roliga namn och ställa fram i kryddhyllan.

Lätt och kul

Det är bara att hacka det du vill ha i eller köra i en mixer. Sedan brer man ut det på ett bakplåtspapper och torkar på låg temperatur under några timmar. På så vis kan du få precis den smaksättning du vill beroende på vad du ska laga. Dessutom är det en trevlig gå-bort-present till matintresserade vänner.

I det här receptet är det även med röksalt. Rökt salt kan man enkelt göra själv, såvida man inte köper färdigt i butik. Man kan också köra fiskmetoden och blanda med liqiud smoke.

Hackade hallon, rosmarin, vitlök och chili

Redo för torkning

Härliga råvaror

Rosa salt med hallon och rosmarin

Cirka 4-5 dl
Temperatur: 50°

Rosa salt med hallon och rosmarin

1 kvist rosmarin
2 dl hallon
5 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
2 dl havssalt (grovkornigt)
0,5 dl röksalt

1. Kärna ut chilifrukten. Finhacka den, samt rosmarin, hallon och vitlök. Ha ner allt i en mixer tillsammans med salt och kör till en slät smet.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och värm ugnen till 50°. Bred ut smeten så tunt som möjligt på bakplåtspappret och ställ in plåten i ugnen. Lämna ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan komma ut och baka sedan ca 5-6 timmar, eller till allt har torkat. För att snabba på torkningen kan man öka temperaturen till 75°, ha dock koll så att det inte bränns. Tag inte ut förrän hela kakan har stelnat.

3. Bryt kakan till bitar och ha ner i en torr mixer. Kör till pulver och ha sedan ner i en burk.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.