Roséglögg – Hemmagjord glögg på rosévin

Bjud in till Glöggmingel med god buffé

Trenden med att ordna glöggfest tycks hålla i sig. Dessutom är det ett festligt och avslappnat vis att hinna träffa vänner och bekanta innan julstöket drar igång på allvar. Planerar du att bjuda in till glöggmingel? Då kanske du också behöver ett recept på hemgjord glögg också? Men vi börjar med tillbehören – för något måste man ha i magen också.

Hur gör man hemgjord glögg?

Att göra glögg är inte alls svårt. Man tar sitt favoritvin, blandar i kryddor och sen får det stå och dra. Är man bekväm av sig kan man köpa en påse med färdigblandade glöggkryddor – det är både billigare och enklare eftersom man inte behöver inhandla flera olika. Jag tycker dock att det är kul att experimentera lite med blandningen, så jag har plockat ihop blandningen själv.

Smarta knep när man kokar glögg

Två saker ska man tänka på när man gör egen glögg; Låt aldrig glöggen koka – bara sjuda. När glöggen kokar försvinner alkoholen, dessutom behöver den bara bli ljummen för att smakerna i kryddorna ska börja frigöras i vinet. Det andra knepet är att låta glöggen dra i ett par dagar innan den serveras. Jag lät mina stå svalt i två dagar tillsammans med glöggkryddorna, innan de silas av. Då hinner glöggen få bra smak.

RoseglöggHemgjord glögg

Glögg på annorlunda vis

Just den här glöggen är gjord på annorlunda vis. Det vanliga sättet är som sagt att låta vin och kryddor sjuda ihop i en kastrull. Till den här valde jag istället att göra en syrup – eller sirap. Man skulle kunna säga att man offrar en deciliter av vinet och låter det koka. Ja, du läste rätt.

Genom att koka vinet med socker och kryddor får man en mer koncentrerad smaksättning som man därefter häller ner i resten av vinet. Det här är ett bra sätt om man ska göra mycket glögg på en gång och har ont om tid, dels för att man inte behöver stora kastruller och inte behöver låta glöggen dra i flera dagar. Tänk på att skalet på apelsinen innehåller den del beska ämnen, skala den därför innan den åker i glöggen.

Roséglögg – Hemmagjord glögg på rosévin

Cirka 1 liter

Roseglögg

1 liter rosévin
5 msk muscovadosocker
1 dl strösocker
1 apelsin (utan skal)
1 kanelstång
0,5 tsk kardemummakärnor
1 msk hela neljikor
4 st stjärnanis
4 skivor färsk ingefära

1. Koka upp 1 deciliter vin tillsammans med muscovadosocker och strösocker. Skala och skiva apelsinen och ha ner den samt kanelstång, kardemummakärnor, nejlikor och stjärnanis i kastrullen. Skiva ingefäran och ha i.

2. Låt det koka ner till en simmigare sirap under ca 15 minuter på mediumvärme. Blanda med 9 dl rosévin och låt sedan glöggen stå svalt och dra under två dagar. Sila av. Värm glöggen och servera med skållad mandel och russin.

Goda Glöggtillbehör

Det man serverar vid buffén behöver inte alls vara invecklat. Jag tycker en kombination av färdiga saker med hemlagade inslag är perfekt. Då kan man förbereda mycket i förväg och spara tid. I kategorin Glöggmingel hittar du massor av recept på snittar och tilltugg till glöggminglet och glöggfesten. Här under är mina sex favoriter bland glöggsnittar som förstås både är lättlagade och mycket goda.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.