Rosenbladsgremolata

Gremolata med blommor

Nu blommar vresrosorna. Vet du vad man kan göra då? Rosenbladsgremolata. Gremolata är en blandning bestående av hackad persilja, vitlök och rivet citronskal och som ursprungligen kommer från Italien. I vissa varianter har man också hackade nötter. En del har olja i den och andra inte.

Gremolata används traditionellt till grytan Ossobuco alla milanese men passar till massor av olika maträtter. Jag brukar ofta servera gremolata både till lammlägg och till grillad fläskfilé. Då gör jag den oftast utan olja för att få ett lite torrare och knaprigare inlag till maten, och just för att komplettera de såser och annat som redan finns. Det här är helt och hålet en smaksak.

Ta vara på naturens skafferi

I denna variant har gremolatan fått samsas med rosenblad. Till mångas förvåning går rosenbland att äta. Rosenblad har en småsöt och lite gräsig smak. Här kan du läsa mer om ätliga blommor.

Man kan naturligtvis ta vilka rosor man vill, både såna man köper i blomsteraffären och såna man hittar ute på buskarna. Dock blir det förstås billigast att plocka dem själv på buske. Då tycker jag att nyponros eller vresros blir bäst. Vresrosen finns ju dessutom både i vitt och rosa så man kan få en fin blandning. Jag använder alltid mandel i min gremolata eftersom jag tycker det ger en bra knaprighet och smak. Prova denna annorlunda gremolata och strössla över lammkött, fläskfilé eller kyckling.

» Här hittar du fler recept med ätliga växter

Rosenbladsgremolata

Rosenbladsgremolata

För: 1 burk på ca 3–4 dl

1 dl mandel
0,5 dl blandade rosenblad (hela blad, löst packade)
1/2 citron
0,5 dl färsk, hackad persilja
2 vitlöksklyftor
flingsalt, svartpeppar

  • Rosta mandlarna i en stekpanna med en liten klick smör och salt. Låt dem svalna och hacka dem sedan.
  • Snoppa kronbladen från rosorna och hacka dessa samt persiljan. Finhacka vitlöken. Blanda vitlök och bladhacket med nötterna, några nypor flingsalt och svartpeppar. Lägg allt i en skål eller burk. Vill du ha olja i din gremolata är det bara att blanda i en skvätt olivolja.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.