Rosenbladspesto

Kan man äta rosor?

Under ett års tid har jag gått runt och velat göra rosenbladspesto. När jag kom på det – för ett år sedan – hade redan alla rosor hunnit blomma ut. Alltså fick jag hålla mig ett år innan jag provade.

Pesto på rosblad

Rosenbladspesto smakar inte riktigt som folk tror. Den är faktiskt ganska lik en vanlig pesto, fast med en lite grönare smak. Tack vare parmesanosten får den också en lite smårökig ton. Många tror att pesto på rosenblad ska vara söt, men så är alltså inte fallet. I alla fall inte den här varianten. Men, varför ska man då göra en rosenbladspesto? Dels är det kul med något annorlunda och dels är det väldigt dekorativt jämfört med en vanlig grön pesto.

RosenbladspestoRosenbladspesto

Vilka rosor ska man välja?

Många blommor är ätbara och således också rosor. Man kan ta vilka rosor man vill, både såna man köper i blomsteraffären och såna man hittar ute på buskarna. Läs mer om ätliga blommor här.

Jag utgick ifrån det som fanns att tillgå vilket var Vresros och Nyponros. Vresrosen har stora cericerosa blommor medan nyponrosen har ljusrosa små blad. På så vis blir det en härlig blandning i färgerna. Jag hade även velat blanda i ljusgula rosor, men den vi har hade dessvärre hunnit blomma ut. Med andra ord, ta vad du hittar och våga experimentera. Blanda gärna färger så blir det ännu vackrare.

Rosenbladspesto

1 burk på cirka 4 dl

Rosenbladspesto

1 dl mandel
0,5 dl blandade rosenblad
1 dl riven parmesanost
1 knippe färsk dill
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
salt, svartpeppar

1. Rosta mandlarna med lite smör och salt i en stekpanna. Låt dem svalna och hacka dem sedan.

2. Snoppa kronbladen från rosorna och hacka dessa. Riv parmesanost och hacka dill. Blanda med roshacket och nötterna. Ha ner allt i en skål eller burk och blanda med pressad vitlök, olivolja, samt salt och svartpeppar.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.