Glutenfri ostpaj med fyra sorters lök

Glutenfritt pajskal

Vill man göra något åt midjemåttet finns det två saker att göra. Det ena är förstås att röra på fläsket – ut och motionera och kom igång! Det andra är att äta hälsosammare och nyttigare. Vi har under många år sett till att mestadels få i oss naturliga kolhydrater samt bra protein och vitaminer. Pasta, ris och de fyra sädesslagen skippar vi. Den här pajen är ytterligare ett test att göra pajskal utan mjöl. Den visade sig bli riktigt god och toppen till granskotten. Kikärtor innehåller bra protein och har god smak – något som gör dem till ett utmärkt, gluttenfritt alternativ att göra pajskal av.

Granskottgrillade kycklingspettGlutenfri ostpaj med fyra sorters lökGranskott

Granskott i maten

Kan man laga mat med granskott? Jomenvisst. Till kyckling blir det kanongott och påminner lite om rosmarin fast med mer syrlighet – lite som harsyra. Oftast rekommenderas att man använder årets första granskott på då de är mildare i smaken och inte lika träiga.

Regatta BayJag valde trots det att utgå ifrån skott som hunnit växa till sig. De är fortfarande ljusgröna och mjukare i strukturen. Tack vare att de hackas gör det inget att de hunnit växa sig större.

Rekommenderat rosévin

Alla som gillar vin har säkert en favorit som går lite extra varm under sommarsäsongen. För vår del har det istället kommit att bli Rosévinet Regatta Bay. Förutom att vara prisvärt är det också smakrikt och balanserat. Färgen är lite mörkare rosa och karaktären halvtorr med toner av röda bär. Detta vin passar till mycket utan att bli för sötsliskigt. Till den här rätten passar det mycket bra.

Red: Vinet finns tyvärr inte längre på Systembolaget. Letar du efter ett liknande så kommer Regatta Bay från Australien och görs på druvorna 75% cabernet sauvignon och 25% grenache. Spana exempelvis in rosévinet Hidden Rock (6479).

Grillade kycklingspett med granskott samt lök- och ostpaj

Glutenfri ostpaj med fyra sorters lök

För: 4 personer
1 paj om 27 ø cm

Glutenfritt pajskal av kikärtor:

6 dl kikärtor (2 burkar)
1 ägg
0,5 dl flytande smör

Pajfyllning:

1 stor röd lök
1 stor gul lök
3 salladslökar
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
3 ägg
2 dl riven goudaost
salt, peppar

Granskottgrillade kycklingspett:

4 msk hackade granskott
1 dl solrosfrön
2 msk rökt flingsalt
1 citron
3 stora röda äpplen
900g kycklingfilé

Bearnaisesås:

1 dl färdig bearnaisesås
2 dl creme fraiche

1. Slå av vattnet och ha ner kikärtorna i en mixer tillsammans med ägg, smör och salt. Kör till kikärtorna mosats. Platta ut degen i pajformen, salta ett varv och förgrädda i 30 minuter i 200°.

2. Halvera gul och röd lök och skiva. Hacka vitlöken och strimla salladslökarna. Hettat upp en panna med orentligt med smör och stek löken till den mjuknat. Låt löken svalna och rör under tiden ihop creme fraiche, ägg och riven goudaost. Salta och peppra. Rör ihop med den svalnade löken och ha ner i pajskalet. Grädda i 225° i 25-30 minuter.

3. Repa granbarren från grenarna (eller skär loss dem med kniv). Själva grenen vill man inte ha med. Hacka solrosfrön och granskott och blanda med löksaltet.

4. Skär kycklingfiléerna till mindre bitar och kärna ur äpplena och skär till halverade klyftor (8 bitar per äpple). Vänd kycklingbitarna i granskottsmixen och varva sedan äppelbitar och kyckling på spett. Grilla och pressa över citron under tiden.

Servera med några salladsblad och bearnaisesås utrörd med creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.