Kotlettrad i ugn med rosmarin och rotselleristomp

Recept, söndagsmat och långkok

En gång i tiden ogillade jag söndagar. Varför? Eftersom söndagarna var sista dagen innan arbetsveckan drog igång igen, blev jag alltid lite uppstressad och hade ångest över att helgen nästan var slut. Söndag är förstås fortfarande sista dagen av helgen, men idag känner jag inte längre den stressen och ångesten. Jag började helt enkelt tvinga mig att njuta lika mycket av den som de andra dagarna.

Idag gillar jag faktiskt söndagar. För mig är det långkokens dag då jag gärna står i köket eller går ut och promenerar med kameran – om det är fint väder, vill säga. Och på tal om långkok är den här ljuvliga kotlettraden något gott att testa.

Utmärkt helgmat med fläskkött

Kotlett kommer från grisen, dvs är fläskkött. Kryddar man kotlettraden med rosmarin och adderar fler strukturer, blir den lätt att matcha till rött vin – det blir till och med helt perfekt! Här kommer alltså ett gott tips att avrunda helgen med. Vintips finns under receptet – och ska man ändå förbi Systembolaget och handla en flaska kan man gott köpa någon extra att ha på lager. Det här är ett typiskt vin som är lätt att gilla, matcha och att plocka fram när det äts pasta, gratänger och grillat. Jag rekommenderar detta rödvin varmt!

Kotlettrad i ugn med rosmarin och rotselleristomp

För: 4 personer

Rosmarindoftande kotlettrad med krämigt rotselleristomp och mjuka äpplen och aprikoser

Kotlettrad med rosmarin:

1-1,3 kg kotlettrad av fläsk
1 dl färsk, snoppad rosmarin
salt, peppar, chiliflagor, vitlökspulver

Glaze:

2 msk liquid smoke
0,5 dl olja
3 msk fruktig balsamico, ex körsbär

Äppel- och aprikosmos:

3 stora äpplen (ex. Jona Gold)
100g torkade aprikoser
3 dl vatten
1 nypa salt

Rotselleristomp:

500g rotselleri
400g palsternacka
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Klappa in kryddor och kvistar av rosmarin runt om kotlettraden. Ha ner smör i botten av en ugnsfast form och lägg ner köttet. Stoppa i en köttermometer mitt i kotlettraden och ställ in i 75°-100° till den uppnått en innertemperatur om 65° (ca 5 timmar). När temperaturen börjar närma sig 55°, rör ihop liquid smoke, olja och balsamico och pensla runt om kotlettraden. När den är klar, tag ur och täck med folie.

2. Kärna ur äpplena och tärna upp. Skiva aprikoserna och ha ner allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt det puttra under lock ca 30 minuter. Rör om då och då och smaka av med en nypa salt.

3. Skala och dela rotselleri och palsternacka till mindre bitar. Koka ca 10 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och mosa slarvigt med en potatismosare. Rör i creme fraiche, äppelcidervinäger och kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och hetta upp under omrörning.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.