Krämig grönkålssoppa

God och enkel soppa till jul och glöggmingel

Så här efter jul är det vanligt att man får grönkål över. Många dekorerar julskinkan med grönkål men kastar det sedan bara. Det är ju synd! Istället för att kasta det kan man göra alla möjliga goda rätter på grönkål – som en krämig grönkålssoppa.

Sanningen är ju att vi kastar alldeles för mycket i onödan, och kål är verkligen en underskattad ingrediens. Det är bara att se på Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Till final tog han sig med sin rätt Häst med kål och lök. Du hittar en förenklad variant på det goda nyårsreceptet här.

Recept med grönkål

Men hur är det då med grönkål? Är det nyttigt? Är det gott? Självklart. Grönkål är både gott, nyttigt och… tja, lite trendigt. Det är också en billig råvara som odlas i Sverige vilket gör att man kan välja närodlat utan lång frakt som är skadligt för miljön.

Varför är grönkål så bra

I den här enkla soppan får grönkålen rostas på i en kastrull och sedan mixas med grädde. Då blir det en underbart krämig och smakrik soppa som passar perfekt att servera till glöggmingel och buffé, som en liten aptitretare till ett glas mousserande eller som en helt vanlig middag. Mycket riktigt hittar du också tips vin under receptet som passar till grönkålssoppan.

» Här hittar du fler recept på mat med julens rester.

Krämig grönkålssoppa

Till 8-10 personer vid buffé eller 4 som huvudrätt

Krämig grönkålssoppa

2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
1 dl creme fraiche
2 msk smör
1 schalottenlök
1/2 spansk peppar
100g grönkål
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl vatten
salt, peppar

1. Pressa i vitlök i en skål och rör ihop med en liten skvätt olja. Kör i micron i ca 30 sekunder. Rör sedan ihop med creme fraiche och låt svalna.

2. Skölj och hacka grönkål, chilin och löken. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner hacket och låt det fräsa upp. Häll på vinet och låt puttra ca 10 minuter under lock. Se till så att det inte bränner fast.

3. Rör ner grädden och vitlöks-cremefraichen. Salta och peppra och låt puttra ca 5 minuter på svag värme. Späd med mjölk om soppan blir för trögflytande. Servera i små portionsglas (shotsglas), cirka 0,5 dl per portion.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.