Smakrik soppa med rostad majs
Majs är underskattat. Den är en helt fantastisk liten grönsak som oftast bara hälls ner i en sallad eller gnags av ifrån en kolv tillsammans med salt och smör. Roligare än så blir det ofta inte…
Majs är en sorts gräs
Ja, egentligen är majs inte en grönsak utan en sorts gräs där man äter frukten som växer fram högst upp på toppen. Och på tal om toppen, så är majs toppen. Det går att göra riktigt roliga saker med majs då den innehåller mycket stärkelse. Alltså kan man köra både soppor, cremer och puréer utan att behöva tillsätta extra mjöl eller redning.
Den här rostade majssoppan har kommit att bli en av mina favoriter. Med en smörstekt skiva bröd som krutong är den en fint inslag vid en buffé. Ett glas soppa förgyller alla bufféer! Skippa krutongen om du vill ha det glutenfritt.
Rostad majssoppa med tunn krutong
680g majskorn (2 stora burkar)
1 msk smör
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidevinäger
1/2 tsk sambal oelek
2 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano
4 tunna skivor vitt bröd
1. Hetta upp ugnen till 275° och ställ sedan om den till grill.
2. Låt majsen rinna av i ett durkslag, bred sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta majskornen i ca 10 minuter och vänd runt dem lite då och då så att alla majskorn får jämn färg.
2. Häll ner majsen i en kastrull med smör. Låt det fräsa upp och häll sedan på vatten. Ha ner pressad vitlök, sambal oelek, äppelcidervinäger samt kryddor. Låt puttra ca 5 minuter under lock.
3. Häll ner creme fraichen och mixa till en slät smet med stavmixer. Smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd med mer vatten för att få önskad konsistens.
4. Skiva brödet tunt så att du får 8 tunna kantbitar. Hetta upp en panna med smör. Lägg i brödet och stek gyllenbrunt på varje sida. När det blivit hårt är det klart.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Bra recept! Superenkelt, tog mig tio minuter att laga, skvätte inte alls. blev skitgul. Saltade friskt på ”eget intiativ” men det är jag ju van vid från alla andra gånger jag har lagat mat.
Hursom, tack för tips på megagod soppa, ny favorit!
,,, hade i GURKMEJA också för att soppan skulle se lite gul ut.. den var inte så gul med 2dl creme fraiche i.. kanske för att jag inte lyckades mixa den så noga?
Hursom gick det bra med gurkmeja, den blev fin färg och smak o konsistens tillslut… (efter alla ändringarna ovan).
Förövrigt passade oregano väldigt bra till majsen. Tror inte jag prövat den kombinationen förut.
Kände inte av äppelcidervinägern alls i den färdiga soppan, skulle det varit mer i eftersom jag tog 6-8dl extra vatten?? Hur mkt vatten skulle det vara extra, för att inte lägga till mer vinäger isåfall?
Denna var jättesvår att göra då det saknades info i receptet samt skvätte enormt när man mixade med mixerstav!!
(La en kökshanddduk över grytan för att inte skvätta ner hela köket.. den var helt full med majs-skvätt efter en stund.. o då gav jag upp, så den vart väl ”halvgjord”)
Det skvätte något mindre när jag prövade att ha i mer vatten (det var ju närapå bara majskorn att mixa..men enl receptet verkade det som att det skulle vara till fördel att det var så eftersom det extra vattnet skulle tillsättas EFTER)
Jag hade dem inte så länge i ugnen så de flesta var nog inte rostade.. eftersom några såg hårda ut och meningen var ju att de skulle mixas slätt senare.. (dvs jag hade inte fullt med stenhårda majskorn, så det var inte därför de skvätte)
Skulle varit bra med en hint om hur mkt extra vatten som skall tillsättas i efterhand, det står bara 3dl till att börja med, och sedan ”mer vatten”..
Jag hade i kanske 6-8 dl extra vatten tillslut.. och fick lägga till en buljongtärning då det smakade för utspätt.
Hade velat veta hur mkt oregano som skulle tillsättas + hur mkt salt?
Det behövdes ganska mkt salt i min soppa trots att jag haft i buljong på eget initiativ.
Soppan blev god tillslut och bra konsistens (lyckades inte mixa soppan slät då det skätte så mkt att jag gav upp, så den vart inte slät dock, vilket jag kanske föredragit!), men det var efter att ha lagt till ganska mycket extra vatten, ganska mkt salt, ganska mkt kryddor samt en buljongtärning, smakat av många gånger osv – på egen hand!!
Skulle önska att receptet var mer informativt med mängd extra vatten, mängd kryddor osv!
Det kan inte varit första gången majs skvätter när man mixar med mixerstav heller, kanske speciellt efter att de varit i ugnen? Det hade varit en trevlig info..
Hej Linn.
En del mixerstavar har en tendens att skvätta – framför allt om man mixar i en vid kastrull där det blir lite höjd på vätskan. Vi har en billigare mixerstav på landet där man inte riktigt kommer åt innehållet och som är liksom lite ”öppen” över mixerbladet. När jag använder den brukar jag ha ner innehållet i medföljande mixerskål med höga kanter. Man kan också vinkla kastrullen så att vätskan bildar ett tjockare lager i ena änden av kastrullen och mixerstaven då hamnar under ytan. Hur mycket din mixerstav skvätter kan jag tyvärr inte göra mycket åt, men här har du i alla fall några tips för att få bukt på skvättandet.
Vad gäller kryddningen finns inga rätt eller fel, men får man helt enkelt smaka av vartefter eftersom alla har olika smak och vill använda olika mycket salt. Matlagning handlar om att smaka av vartefter och stanna när det känns bra. Samma gäller för vattnet då en del gillar mer trögflytande soppa och andra lite mer rinnig. Man tillsätter lite vartefter till det blir bra. Cirka 1-3 dl vatten bör räcka.
Mvh
Madeleine