Majssoppa

Smakrik soppa med rostad majs

Majs är underskattat. Den är en helt fantastisk liten grönsak som oftast bara hälls ner i en sallad eller gnags av ifrån en kolv tillsammans med salt och smör. Roligare än så blir det ofta inte…

Majs är en sorts gräs

Ja, egentligen är majs inte en grönsak utan en sorts gräs där man äter frukten som växer fram högst upp på toppen. Och på tal om toppen, så är majs toppen. Det går att göra riktigt roliga saker med majs då den innehåller mycket stärkelse. Alltså kan man köra både soppor, cremer och puréer utan att behöva tillsätta extra mjöl eller redning.

Den här rostade majssoppan har kommit att bli en av mina favoriter. Med en smörstekt skiva bröd som krutong är den en fint inslag vid en buffé. Ett glas soppa förgyller alla bufféer! Skippa krutongen om du vill ha det glutenfritt.

Rostad majssoppa med tunn krutong

För: 8-10 personer som förrätt
Temperatur: 275°

680g majskorn (2 stora burkar)
1 msk smör
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidevinäger
1/2 tsk sambal oelek
2 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano

4 tunna skivor vitt bröd

1. Hetta upp ugnen till 275° och ställ sedan om den till grill.

2. Låt majsen rinna av i ett durkslag, bred sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta majskornen i ca 10 minuter och vänd runt dem lite då och då så att alla majskorn får jämn färg.

2. Häll ner majsen i en kastrull med smör. Låt det fräsa upp och häll sedan på vatten. Ha ner pressad vitlök, sambal oelek, äppelcidervinäger samt kryddor. Låt puttra ca 5 minuter under lock.

3. Häll ner creme fraichen och mixa till en slät smet med stavmixer. Smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd med mer vatten för att få önskad konsistens.

4. Skiva brödet tunt så att du får 8 tunna kantbitar. Hetta upp en panna med smör. Lägg i brödet och stek gyllenbrunt på varje sida. När det blivit hårt är det klart.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.