Gott tillbehör till grillat och till buffé
Sommarmat i all ära. Den här goda salladen är enkel att göra och går utmärkt att servera kall. Man gör helt enkelt salladen i förväg och plockar sedan fram den när gästerna kommer. Den är perfekt om man har buffé och behöver mat till många gäster. Ska man ut på picknick är den också smidig att ta med i en bytta.
Rostad potatissallad
Själva smaken på denna potatissallad med soltorkade tomater och röd lök med är lite saltare och syrligare än en klassisk fransk potatissallad – men oj vad god den blir. Potatisen rostar man i ugnen och blandar sedan med lök, soltorkade tomater och den enkla vinägretten. Eftersom vi tycker så mycket om den här potatissalladen brukar vi även ha den som tillbehör till grillat kött, fågel eller fisk. Får man något över kan man dryga ut den med oliver, rucola och lite bönor så får man en bra lunch till dagen efter.
Sommarmat som kan serveras kall
På sommaren vill man gärna vara ute, då är det bra med mat som kan serveras kall. Gör man denna i förväg är det bara att ställa in i kylen och sedan ta fram när dte är dags att äta. Självklart går den lika bra att äta året runt och i ljummet utförande.
» Fler recept på mat till grillen hittar du här.
Potatissallad med soltorkade tomater och röd lök
1 kg små potatisar
200g soltorkade tomater i olja (1 burk)
2 röda lökar
1 dl balsamico
1 dl olivolja
salt, peppar, oregano
1. Gnugga potatisen ren. Halvera potatisarna och sprid ut i en oljad ugnsform. Salta ett varv och ställ in i 225° i ca 30 minuter.
2. Finstrimla soltorkade tomater och hacka löken. Ha ner i en skål tillsammans med de varma potatisarna. Blanda med olja och balsamico. Smaka av med salt, peppar och smulad oregano.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej Madeleine,
Så härligt god denna potatissallad verkar :o)
Ska man använda ljus eller mörk balsamico till denna potatissallad? Och är det bästa att använda ”rinning” eller trögflytande?
Om jag gör den dagen innan den ska fram på buffébordet ska då allt blandas dagen innan eller är det något moment som är bäst att sparas till dagen då det ska serveras?
Tacksam för svar :o)
Med vänlig hälsning,
Anette
Hej Anette.
Ja, den är ju så smarrig :) Jag brukar använda mörk balsamico, men det blir säkert gott med ljus också. Är inte helt säker på vad du menar med rinnig? Menar du möjligtvis balsamvinäger? Balsamicon är den trögflytande och den som sitter kvar bäst (brukar säljas i små plastflaskor). Balsamicon har också lite mer sötma. Jag tycker det funkar fint att blanda allt dagen innan eftersom det inte finns några kritiska ingredienser som kan bli fula. Se bara till att salladen inte är iskall utan fått stå framme ett litet tag innan. Då kommer alla smaker fram bäst. Lycka till.
Mvh
Madeleine
Hej
Kan jag tillaga potatissalladen med soltorkade tomater och rödlök dagen innan?
Ska tillaga en buffé till studenten
Hej Anki.
Det funkar finfint.
Mvh
Madeleine