Rostade potatishalvor med getost och mandelflarn

Potatis på annorlunda vis

I fredags gick jag på semester och poff så blev det varmt och sommarhärligt. Vilken tur, för jag älskar att vara ute så mycket som möjligt och sedan grilla något gott på kvällen. För egen del är detta min första långa semester sedan jag startade mitt företag för ett år sedan. Aldrig hade jag trott att det skulle gå så bra, men under mitt första år har jag hunnit ha en veckas semester förra sommaren – det var allt. Som ni kan förstå känns det som riktig lyx att vara ledig så här länge nu.

Härlig sommarmat

Grillade kycklingspett med potatissallad och grillad limeI vanlig ordning har grillen gått varm hos oss ända sedan vi åkte ut till landstället och påbörjade semestern. Här ute på landet hänger jag och min sambo med mina föräldrar. Alltid finns det något att pilla med – man kan måla, fixa i kryddlanden, spela spel, läsa böcker – och förstås för min del, planera massor av goda middagar.

Så fort jag kommer ut hit och får syn på odlingarna sätter suget in att laga goda härliga sommarrätter. Ogräs, färska örter och krispiga primörer fullkomligt vimlar kring huset, och då är det svårt att låta bli.

Gott tillbehör till grillat

Dessa rostade potatishalvor med getost och mandelflarn kan göras av färskpotatis såväl som vanlig – om den är fast eller mjölig spelar ingen roll. Dock blir det lite extra fint om man använde mindre potatisar. Lägg något gott på grillen och servera dessa potatisar som tillbehör. Ska du ha många gäster över är de också perfekta att laga riktigt mycket av och ställa fram på buffébordet.

Ett annat tips är att testa denna rätt med grillad majskolv, kryddig bönröra, en krämig kålsallad och helgrillad karré penslad med nektarin och lime. Grillat är ju så gott och ibland är det kul att variera sig. Dessa ugnsrostade potatishalvor med getost och mandelflarn är verkligen smarriga, och så lätta att göra. Det gröna jag dekorerat med på bilden är timjan och bladen från kryddtagetes.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Rostade potatishalvor med getost och mandelflarn

För: 4 personer

Rostade potatishalvor med getost och mandelflarn

600g mindre potatisar
200g getost
1 dl mandelflarn
0,5 dl rapsolja
salt, peppar

  • Gnugga och halvera potatisarna på längden. Rada upp halvorna i en ugnsfast form och ringla över olja. Krydda och ställ in plåten i 225°C på över och undervärme (eller varmluft på 200°C) i 25-30 minuter.
  • Skala getosten. Tag ut potatisen och smula över getost och strössla över mandelflarn. Ställ in i ytterligare 10 minuter.

Rostade potatishalvor med getost och mandelflarn

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.