Rostade potatismynt med olja och örter

Perfekt tillbehör till kött, fisk och kyckling

Jag har ett nytt favorittillbehör som slunkit in till både den ena och den andra rätten. Nämligen dessa rostade potatismynt med olja och örter. Det är helt enkelt skivad potatis som lagar i ugnen tillsammans med olja och örter. Fördelarna? Ja, det är himla enkelt att laga och passar till allt ifrån kyckling och fisk till kött och vegetariskt. Det enda man behöver göra är att skiva potatisen, ringla över olja, krydda och hiva in plåten i ugnen. Sedan sköter det sig självt. Supersmidigt och hur gott som helst!

Jag brukar ta ut plåten efter halva tiden och vända runt innehållet så att de blir en jämn ugnslagning. Personligen tycker jag dessa potatisskivor är godare än klyftpotatis, eller åtminstone ett trevligt vis att variera de gamla vanliga potatisklyftorna i ugn. Här hittar du fler goda recept med potatis.

Ugnsrostad potatis

Potatis i ugn på annorlunda vis

Vill man variera det hela kan man byta potatisen mot en annan sort. Mandelpotatis ger exempelvis en annan smak medan blå kongo ger rolig färg och bakpotatis ger riktigt stora skivor. Enligt standardreceptet använder jag fast potatis eftersom den håller ihop bäst. Mjölig potatis har nämligen en tendens att falla isär.

Kryddningen kan man förstås också variera. För potatis med grillsmak kan man exempelvis använda grillkrydda. Örterna kan varieras med dragon eller libbsticka.

Det är även gott att rosta potatisen tillsammans med strimlade, soltorkade tomater eller hackad lök – eller både och. Är man inget fan av vitlök skippar man det enligt receptet nedan. Självklart kan man också blanda den rostade potatisen med ingredienser som inte varit med i ugnen, exempelvis rucola och små tomater. Då blir det lite som en potatissallad.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Enkelt och gott

Detta recept kommer att gå varmt denna sommar eftersom det är ett utmärkt till de grillat. Medan man står ute och grillar blir det andra klart inne i ugnen. Att ställa ut en stor plåt när man har fest eller buffé är också himla smidigt. Jodå, rostade potatisskivor med olja och örter i ugn är ett recept att spara i samlingen.

Glöm förresten inte att du kan spara dina favoritrecept genom att trycka på hjärtat. Du behöver inget konto eller inloggning för att göra detta. Dina favoritrecept sparas enkelt på en plats och finns där tills du tömmer cachen.

Rostade potatismynt med olja och örter

Rostade potatismynt med olja och örter

För: 4 personer

1 kg fast potatis
10 vitlöksklyftor
cirka 1 dl rapsolja
salt, peppar, persillade
färsk persilja eller timjan

  • Gnugga potatisen ren och skiva den till cirka 8 mm tjocka skivor. Skala vitlöksklyftorna och skär dem till halvor eller kvartar beroende på hur stora de är.
  • Ringla olja i en plåt med kanter och fördela ut hälften av potatisen. Krydda ett varv och strössla ut vitlöken. Fördela ut resten av potatisen, ringla över olja och krydda.
  • Rosta på 225°C på över- och undervärme, eller 200°C i varmluft i 30-35 minuter. Ta ut formen efter 20 minuter och vänd om innehåller med en stekspade. Klipp över färsk persilja eller riv över timjan vid servering.

Rostade potatismynt med olja och örter

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.