Oxfilé med svampsky, blomkålsbakelse och timjanrostade rotsaker

Kött, svamp och trevligt sällskap

Lördagen bjöd på vackert väder och en massa svamp att plocka – det är höst. Tillsammans med familjen och två vänner lastade vi oss fulla med korgar, korvmackor och en termos kaffe. Sedan gav vi oss ut i skogen. I vanliga fall är min mamma och jag själva ute och plockar, men det är himla kul med extra sällskap. Går man med oss får man också alltid svamp med sig hem eftersom vi har våra särskilda fyndplatser – precis som de flesta som plockar svamp regelbundet.

Efter några timmars traskande i naturen var det skönt att kunna hoppa in i en varm bastu för att sedan kunna sitta i relaxen vid öppna spisen och ta det lugnt med en öl. Efter det blev det matlagning, en massa god mat och dryck och sällskapsspel. En trevlig kväll, helt i min anda.

Det här låter ju förstås som en enda stor skrytfest, men man ska ta sig tid att umgås med vänner och att göra trevliga saker. Vi stressar runt så mycket hela dagarna till vardags, så när helgen väl kommer och man har tid att njuta av livet.

Gott och enkelt recept till nyår och fest

När man nu ska ha det kul med vännerna är en festlig och god middag det perfekta valet. Jag tycker också att oxfilé med svampsky, blomkålsbakelse och timjanrostade rotsaker passar fint att servera till nyårsafton. Dessutom går den enkelt att laga och lämpar sig för många gäster. Många väljer just oxfilé som protein till nyårsaftonens middag, och det är kanske inte så konstigt eftersom det är en god råvara som är svår att misslyckas med.

Så lyckas du med oxfilén

För att lyckas med oxfilén när man har fest, är det bästa sättet att tillaga den hel, allra helst i ugn. Låt den ligga i marinad under dagen i kylen – eller till och med under ett dygn – gör det kvällen innan. Ta fram köttet i god tid så det hinner rumstempereras och inte är kallt när det ska in i ugnen. Jag brukar ta fram köttet 1-2 timmar innan och låta det ligga på diskbänken i sin marinadpåse.

Med hjälp av en stektermometer får man bra koll på köttets innertemperatur. I de fall jag har tid brukar jag avbryta tillagningen cirka 5 grader tidigare, ta ut köttet, låta det vila i cirka 5 minuter. Sedan steker jag på det i en het panna för att få yta på köttet samt lagom temperatur. Har man inte tid låter man köttet gå klart i ugn, låter det vila och skivar sedan upp.

Alternativ till oxfilé

Kom ihåg att det också går precis lika bra med rostas som med oxfilé. Rostasen är också en mör detalj från kossan som är i stort sett identisk med oxfilé. Rostasen sitter som en mörare detalj på rostbiffen och kallas också därför för rostbiffsfilé. Rostasen är ofta billigare än oxfilén och är därför ett utmärkt alternativ.

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här

Oxfilé med svampsky, blomkålsbakelse och timjanrostade rotsaker

För: 6 personer

Oxfilé med svampsky, blomkålsbakelse och timjanrostade rotsaker

Oxfilé i ugn:

1 kg oxfilé eller rostas
2 msk olja
5 vitlöksklyftor
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
1 tsk liquid smoke
1 tsk sambal oelek
1 msk flytande honung
salt, peppar, oregano, timjan

Ugnsrostade rotsaker med timjan:

4 palsternackor
1 kruka timjan
1 msk flytande smör
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
200g gröna bönor
2 röda äpplen

Blomkålsbakelser:

700g blomkål
1,5 dl creme fraiche (34%)
2 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

Svampsky:

7 dl färsk blandsvamp (eller 3 dl stekt)
1 vitlöksklyfta
1 msk klippt, färsk bladpersilja
1 msk kinesisk soja
1 dl grädde
2 dl vitt vin
salt, peppar

1. Ansa eventuellt segt fett från köttet och rör ihop ingredienserna till marinaden. Häll ner marinaden i en påse och låt köttet ligga i den i kylen under dagen. Ta fram köttet minst en timme innan tillagning så det får rumstempereras.

2. Skala rotsakerna och skär dem till stavar. Ringla smör i botten av en ugnsfast form, pressa i en vitlöksklyfta och rör ihop med smöret. Lägg i rotsakerna, krydda ett varv och strö över repad timjan. Ställ in i cirka 30 minuter i 250°C.

3. Dela blomkål till mindre träd. Koka upp saltat vatten i en kastrull, lägg i blomkålen och låt koka cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa blomkålen med en potatismosare. Blanda i ägg, creme fraiche, kryddor och vitlök. Klicka upp moset i smörade, ugnsfasta små formar om cirka 1 dl och ställ in i 250°C i cirka 20 minuter.

4. Rensa och stek svampen till vätskan reducerats. Rör ner smör, pressad vitlök och kryddor. Klipp över bladpersilja, slå på grädde, soja och vin och låt det puttra ihop under cirka 3-5 minuter.

5. Grilla eller tillaga köttet helt i ugn runt cirka 150°C. Stoppa i en köttermometer vid den tjockaste delen av köttet och kontrollera att innertemperaturen ligger runt 55-60°C – då är den klar. Alla innertemperaturer för rare, medium och well done hittar du här. Servera med svartvinbärsgéle.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.