God mat till helg och fest
Varför inte lyxa till lördagskvällen lite extra och laga något gott? Denna oxfilé med ugnsgrillade rotsaker och ananassalsa är underbart god och gör sig perfekt med ett glas rödvin till. Tomatsalsan får en söt och god avrundning tack vare ananasen och gör att vinet blir lättare att matcha. Goda viner att servera till hittar du under receptet längre ner på sidan.
Oxfilé till nyår
Den är rätten går lätt att göra och är perfekt till fest och såväl som till nyårsafton. Dessutom går den med fördel att laga till många gäster. Rotsakerna är lätta att skära till i förväg och ska sedan bara in i ugnen. Samma sak gäller för tomatsalsan som gärna kan göras dagen innan och sedan värmas på. Smidigt!
Oxfilé med ugnsgrillade rotsaker och tomat och ananassalsa
Rotsaker rostade i ugn:
4 morötter
1 stor palsternacka
400g rotselleri
1 msk olivolja
Salt, peppar, vitlökspulver, persillade
Ananassalsa:
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal olek
1/2 gul lök
1 burk krossade tomater
1 liten burk ananasringar
1 nypa chilipulver
salt, peppar, oregano, timjan
Oxfilé:
800g oxfilé eller rostas
olja att steka i
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1. Skär rotsakerna till stavar och lägg i en ugnsfast form. Ringa olivolja över och krydda. Rör om med stekspade och ställ in i ugn i 20-30 minuter i 225°. Rör eventuellt om någon gång så att allt får jämn färg.
2. Ha ner olivolja, pressad vitlök och sambal oelek i en kastrull. Hacka gul lök och låt den mjukna i kastrullen. Häll på de krossade tomaterna, hackad ananas och ananasjuice. Krydda och låt puttra på låg värme i ca 30 minuter under lock.
3. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och stek 3 min per sida tillsammans med vitlök. Servera med röd vinbärsgelé och tomat- och ananassalsan i små skålar till.
Rekommenderat vin till: Becker Family Pinot Noir (92365) 139:-
Rekommenderat vin till: Robertson Pinot Noir (75260) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.