Rostas med ugnsrostade rotsaker, rödvinssås och bearnaisesås

Mindre byrå som bygger webbplatser

Som egenföretagare jobbar jag i stort sett hela tiden. När jag startade mitt företag för snart två år sedan var det också en av varningarna jag fick, det vill säga att man skulle komma att jobba jämt. Jag fnös förstås åt det och tyckte att folk var löjliga – det kunde man ju välja själv.

Idag kan jag inte annat än hålla med. Jag jobbar faktiskt lite hela tiden – antingen i huvudet eller framför datorn, men eftersom jag tycker mitt jobb är så himla kul gör det inget. Dessutom är mina hobbies så nära förknippade med det jag arbetar med att det blir helt naturligt. Man skulle helt enkelt kunna summera det med att jag jobbar med det jag älskar allra mest – och hur många har förmånen att säga så?

Made by Red – Receptkreatör och fotograf

I maj 2013 startade jag mitt företag Made by Red. Något som var rätt läskigt och som troligtvis inte hade skett om det inte var så att jag blivit varslad ett halvår tidigare. En stor bidragande faktor var också att jag ville jobba hos ett företag som idag är en av mina största kunder. De hade anställningsstopp men ville hyra mig som konsult. Alltså kunde jag starta mitt företag med vetskapen att jag i alla fall skulle ha en kund. Som arbetssökande fick jag också starta eget-bidrag vilket var en stor lättnad. Man vet ju liksom inte hur det ska gå, så en buffert och en plan är ett måste.

Skribent och webbdesigner

Madeleine Landleys hos ElectroluxFöretagandet visade sig gå så pass bra att jag vid årskiftet 2015 ombildade till aktiebolag. Idag har jag runt 40 kunder – primärt inom mat- och dryckesbranschen, men också inom tekniska sektorn och resebranchen.

Dessa hjälper jag med grafisk formgivning både för webben och i tryckt media. Jag skriver, bygger utskick och sköter deras sociala medier. Jag bygger även webbplatser, tar fram grafiska profiler, fotar och hjälper till med SEO.

Nu senast spelade jag också in ett par reklamfilmer för Electrolux där jag visar hur man lagar mat med deras smarta utrustning.

Våga satsa på din dröm

Ibland tar livet de mest oväntade vändningarna. Det som först kan upplevas som det värsta kan hända en – som att bli varslad – kan visa sig bli det bästa som hänt. Det kan vara precis den sparken i baken man behöver. För ett par år sedan kunde jag under bloggforum lyssna på de duktiga föreläsare som var där och berättade om hur de drev egna företag. Jag kunde avundas deras driv, mod och lycka att jobba med det de älskade. Idag jag gör jag precis samma sak och är otroligt stolt över mitt företag och min egen förmåga. Jag hoppas att du som går i samma tankar vågar satsa på din dröm – vare sig möjligheten faller i ditt knä eller om du tar tag i det själv.

Gott och enkelt recept till helgen

Morötter i olika färgerMed det sagt, vad sägs om ett gott och enkelt recept – för det här är ju ändå en blogg om det bästa jag vet – mat. Jag tycker att helgmiddagarna ska vara något extra, men för den delen inte krångliga. Man kan ju faktiskt laga god och lyxig mat med enkla medel. Den här rätten består av den klassiska kombinationen kött, rotsaker och god sås. Vem älskar inte sås?

När det kommer till köttet kan man välja vilken styckningsdetalj man vill – men rostas eller oxfilé är svårt att misslyckas med och är två trevliga val när det kommer till oxkött. Innertemperaturer till köttet hittar du här. Hoppas det smakar. Trevlig helg!

Oxfilé med ugnsrostade rotsaker, rödvinssås och bearnaisesås

För: 4 personer

Rostas med ugnsrostade rotsaker, rödvinssås och bearnaisesås

Oxfilé:

0,5 dl cumberlandsås
0,5 dl olja
3 msk balsamico
2 msk hickorysås
salt, peppar
800g rostas

Rödvinsås:

2 msk smör
1 gul lök
1 morot
6 dl rödvin
4 lagerblad
2 msk röd vinbärsgelé
1-2 msk redning
1 dl vatten
salt, peppar

Ugnsrostade rotsaker:

600g morötter i blandade färger
500g halloweenpumpa
1 dl olja
2 dl pumpafrön
150g fetaost
salt

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en fryspåse. Ha ner köttet och låt det ligga, gärna i rumstemperatur i cirka 2-3 timmar.

2. fräs upp smör med hackad lök, morot och lagerblad i en kastrull. När löken mjuknat, slå på vinet och låt det sedan sjuda under ca 15-20 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Sila av innehållet genom ett durkslag och ha tillbaka såsen i kastrullen. Sikta i redningen och vispa under tiden. Späd med vatten om det blir för trögflytande. Smaka eventuellt av med mer socker, salt och peppar om det behövs.

3. Dela morötterna på längden. Skala och skär pumpan till större bitar. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner grönsaker och pumpafrön. Salta och rosta sedan i 225° i ca 25-30 minuter. Tag ut formen och smula över fetaost. Ställ upp ugnen till högsta temperatur med grilleffekt. Ställ tillbaka formen i 5-10 minuter. Kontrollera så att det inte bränns – det kan gå fort.

4. Skiva köttet i ca 2 cm tjocka bitar och stek i grillpanna. Använd med fördel en stektermometer för att kontrollera innertemperaturen. Servera med bearnaisesås.

Rekommenderat vin till: Antiche Terre Venete (74345) 99:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.