Ugnsrostbiff, aprikos- och lammkorvsblandning och romansallad med vitlöksdressing

När jag har tränat på lunchen går jag alltid förbi matbutiken och handlar lunch och ibland saker till middagen. Just efter gymet är jag alltid superhungrig och då allt ser så gott ut att man vill ha allt. Hur som blir det bara yoghurt med nötter och frukt efteråt – det får räcka.

Just den här gången passerade jag förbi köttdisken och fick syn på en vakuumförpackad rostbiff. Jag var tvungen att pilla lite på förpackningen för den såg så fin ut. Jag traskade vidare och plockade upp det jag skulle ha på ett annat ställe och passerade sedan förbi köttdisken på vägen tillbaka. Ett litet getöga slängde jag allt på den där rostbiffen igen – den var så röd och fin och hade precis lagom mycket fett…

Men jisses, vad höll jag på med? Hade jag förvandlats till en matnörd utan att ens märka det? En sån där typ som går och pillrar på köttbitarna och med tindrande ögon mumlar ”ååååh, vilken vacker köttbit”? Eftersom jag glömde en sak fick jag passera förbi den igen och då kunde jag inte låta bli att pilla lite till. Det verkade som att den där köttbiten skulle med mig hem trots allt…

RostbiffRostbiff
Aprikos- och lammkorvsblandning

Långlagad rostbiff i ugn

Egentligen hade jag velat göra en riktig tjälknöl – mat som får ta tid på sig är så fantastiskt gott, men eftersom en bra tjälknöl inte går att få till på så lite tid som jag hade fick det bli en improviserad variant. Får man till riktigt tunna skivor blir den toppen. Riktigt god blir den också med kryddig lammkorv, söta aprikoser och en fräsch sallad. Ett tips är att om man tillgång till färska aprikoser så blir det ännu godare.

Rostbiff i ugn med aprikoser och lammkorv

För: 4 personer

Rostbiff

Rostbiff i ugn:

1 kg rostbiff
salt, peppar, vitlökspulver
1 liter vatten
1 köttbuljongtärning
3 msk hickorysås
salt

Aprikossallad:

1 lammkorv á ca 125g
10 st torkade aprikoser
1/2 rödlök
1 burk kidneybönor

Vitlöksdressing:

1 tsk smör
1 vitlöksklyfta
2 msk creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Romansallad:

5 stora blad romansallad
200g cocktailplommontomater

1. Ansa rostbiffen från segt fett. Bind ihop med ett snöre och brässera in en het panna med kryddor. Lägg över rostbiffen i en ugnsfast form och stick i en ugnstermometer. Ställ in i 100° och låt stå till innertemperaturen på köttet har gått upp till 65°C.

2. Koka upp vatten med salt och buljong. Låt svalna. När köttet är färdigt i ugnen, lägg över det i lagen och låt ligga åtminstone 30 minuter.

3. Dela lammkorven till mindre bitar och stek den. Blanda ihop med strimlad aprikos, lök och kindeybönor.

4. Pressa en vitlöksklyfta och lägg på en tallrik med lite smör. Ställ in i micron i 30 sekunder. Rör ihop creme fraiche, vatten, vitlöken samt vinäger och kruddor. Halvera tomater och dela romansalladen till mindre blad. Ha ner i en salladsskål och vänd runt i dressingen.

5. Tag ur rostbiffen ur lagen och låt rinna av. Klipp bort snöret och skiva den tunt. Avsluta med att salta lite extra och ringla hickorysås över.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.