Rösti med rotselleri och fetaost

Vad ska man välja för mat till ölen?

Den här är en öl med mycket karaktär och som är god både till mat och som den är. Doften är knäckig medan smaken bjuder på tydlig beska och en fin eftersmak med citrustoner. Till receptet på rårakorna nedan blev den perfekt.

Qvänum Bitter

Qvänum BitterQvänum Bitter är en lätt torrhumlad ale som har en högre humlearom och blommig citrusdoft. Denna är lite bittrare än de övriga och är av modernt snitt. Bitterheten gör ölen lite mer svårmatchad till mat men beskan gör sig bra till gräddiga, lite fetare rätter så som mustiga grytor och krämig paj.

» Qvänum Bitter (nr 89514) 44,10:-

Förrätt med passande öl

Jag valde att gå helt emot dessa råd och försökte istället möta upp beskan med jordighet från rotselleri tillsammans med sälta från fetaosten – två saker som faktiskt innehåller en liten del beska.

Vi tyckte även att ölen Jonsson Ale passade bra till den här maträtten.
Hela vår provning med öl från Qvänum Mat & Malt kan du läsa om här.

Rösti med rotselleri och fetaost

För: 8 personer som förrätt
För: 4 personer som tillbehör

Rösti med rotselleri och fetaost

350g rotselleri
2 ägg
200g fetaost
2 msk strimlad salvia
salt, peppar

1. Skala och riv rotsellerin på de stora hålen på ett rivjärn. Rör ihop ägg och getost. Vänd ner rotsellerin och strimlad salvia. Salta och peppra.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ut ca 2 msk per plätt. Platta till och stek på ena sidan till den håller ihop. Vänd plätten och stek den gyllene på båda sidorna. Servera med en klick creme fraiche och en kvist timjan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.