Enkel söndagsmiddag
Att laga fiskratäng är faktiskt inte svårt. Det var i alla fall vad jag insåg igår när jag bestämde mig för att göra en hemmagjord fiskgratäng med rotsaker, fetaost och spenat. Som alltid var det bekvämt med gratäng för då kunde man göra annat när den står i ugnen.
Denna fiskgratäng görs med rotsaker istället för potatis. Det ger helt enkelt lite mer smak och lite roligare färg. Rotsaker kan behöva lite hjälp på traven att binda sig eftersom de inte innehåller lika mycket stärkelse som potatis. Då tar man hjälp av majsstärkelse, som för övrigt är helt glutenfri.
Hemmagjord fiskgratäng med rotsaker, fetaost och spenat
Rotsaksmos:
350g kålrot
150g rotselleri
1 palsternacka
2 ägg
1 msk majsstärkelse
salt, peppar
Fyllning:
140g färsk bladspenat (2 påsar)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
75g fetaost
800g vit fisk, ex alaska pollock eller sej
100g cocktailtomater
Stanning:
2,5 dl grädde
2 ägg
salt, peppar, persillade
1. Skala rotsakerna och dela dem till mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 15–20 minuter. Häll av vattnet och mosa rotsakerna. Rör ner ägg, redning och kryddor. Klicka sedan ut moset utmed kanten av en ugnsfast form (om ca 1-1,5 liter). Har du tillgång till en sprits blir det ännu finare.
2. Hetta upp en stekpanna med lite smör och pressa i en vitlöksklyfta. Fräs spenaten med salt och peppar till vätskan reducerats (ca 5-8 minuter). Skeda upp i mitten av formen och smula sedan fetaost över det. Torka fiskfiléerna och lägg ut ovanpå fetaosten i mitten.
3. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och häll ovanpå mitten så att det rinner ner i botten. Dekorera med cocktailtomater. Ställ in i ugnen i 200°C i 30–35 minuter (eller till stanningen stelnat och moset fått lite yta).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Ska man ha fisken i ugnen i 1 timme?! Blir inte fisken väldigt torr då? Eller har du en annan tanke bakom tiden? Jag hade tänkt färsk fisk och Max 20 min i 200 grader,,,,tänkte sätta in moset en stund innan så det kan få bli lite färg
annars tycker jag receptet verkar väldigt gott!
Hej Cattis.
Hmm nej en timme låter lite mycket, som du säger. Och tempen är alldeles för hög. Det är ett ganska gammalt recept så det verkar kräva en uppdatering. Jag skulle nog köra 200°C i typ en halvtimme. I en gratäng vill jag hellre ha lite torrare fisk eftersom de övriga ingredienserna är så passa mjuka. Såsen täcker ju dessutom fisken vilket gör att den inte går torrt. Då bör den klara lite längre.
Mvh
Madeleine