Enkel söndagsmiddag

Att laga fiskratäng är faktiskt inte svårt. Det var i alla fall vad jag insåg igår när jag bestämde mig för att göra en med rotsaker istället för potatismos. Som alltid var det bekvämt med gratäng för då kunde man göra annat när den står i ugnen. Denna fiskgratäng görs med rotsaker istället för potatis. Det ger helt enkelt lite mer smak och lite roligare färg. Rotsaker kan behöva lite hjälp på traven att binda sig eftersom de inte innehåller lika mycket stärkelse som potatis. Då tar man hjälp av majsstärkelse, som för övrigt är helt glutenfri.

Hemmagjord fiskgratäng med rotsaker, fetaost och spenat

För: 6 personer
Tid: 50-60 minuter
Temperatur: 225°

Rotsaksmos:
350g kålrot
150g rotselleri
1 palsternacka
2 ägg
1 msk majsstärkelse
salt, peppar

Fyllning:
140g färsk bladspenat (2 påsar)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
75g fetaost
800g vit fisk, ex alaska pollock eller sej
100g cocktailtomater

Stanning:
2,5 dl grädde
2 ägg
salt, peppar, persillade

1. Skala rotsakerna och dela dem till mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 15-20 minuter. Häll av vattnet och mosa rotsakerna. Rör ner ägg, redning och kryddor. Klicka sedan ut moset utmed kanten av en ugnsfast form (om ca 1-1,5 liter). Har du tillgång till en sprits blir det ännu finare.

2. Hetta upp en stekpanna med lite smör och pressa i en vitlöksklyfta. Fräs spenaten med salt och peppar till vätskan reducerats (ca 5-8 minuter). Skeda upp i mitten av formen och smula sedan fetaost över det. Torka fiskfiléerna och lägg ut ovanpå fetaosten i mitten.

3. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och häll ovanpå mitten så att det rinner ner i botten. Ställ in i ugnen i 225°. Tag ut formen efter ca 30 minuter och dekorera med cocktailtomater. Ställ in i ytterligare 20-30 minuter. Börjar den bli bränd på ytan, lägg aluminiumfolie över och vrid om till undervärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.