Janssons Frestelse med rotsaker

Gott och annorlunda recept

Den klassiska julrätten Janssons frestelse är en av mina favoriter på julbordet. Den är både krämig och salt på samma gång, samtidigt som den bjuder på massor av god smak. Att lassa upp en stor skopa Jansson och servera till julköttbullar är nästan ett måste. I år testade jag att byta ut potatisen mot rotsaker. Perfekt om man äter GI-inspirerat, och precis lika gott som en traditionell Jansson.

Ju längre denna Janssons Frestelse står i ugnen, ju godare blir den. Om den börjar brännas, lägg på ett ark aluminiumfolie och låt den gå klart. Eftersom det inte är någon potatis i denna rotsaksjansson behöver man addera ägg i stanningen för att att den ska stelna och inte bli rinnig. Potatis innehåller som bekant stärkelse, vilket rotsakerna inte gör.

Jansson för diabetiker

Denna Janssons Frestelse utan potatis, med rotsaker passar också utmärkt att äta om man har diabetes. Skippa då bara ströbrödet som strösslas över. Istället kan man mala mandel och strössla över. Ansjovisspad innehåller också en hel del socker, så hoppa gärna över steget att blanda ansjovisspad i stanningen.

Är man glutenintolerant byter man ströbrödet mot glutenfritt ströbröd. Allra godast blir det om man han lite smör ovanpå ströbrödet, då använder jag Arlas fiffiga spraysmör. Det är som gjort för Janssons Frestelse. Kolla gärna in videon där jag visar hur jag gör min klassiska Janssons Frestelse. Principen är den samma som i detta recept på rotsaksjansson.

» Fler varianter på Janssons Frestelse hittar du här

 

Janssons Frestelse med rotsaker

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Rotsaksjansson

Fyllning:

2 gula lökar
2 morötter
300g kålrot
400g rotselleri
2 askar ansjovisfiléer (á 125g)

Stanning:

2 ägg
4 dl grädde
100g naturell färskost
1 nypa salt
svartpeppar

Till topping och form:

1 msk smör
3-4 msk ströbröd eller 0,5 dl grovmalen mandel

1. Sätt på ugnen på 200°C. Hacka löken och stek den mjuk i en stakpanna med smör. Skala rotsakerna och kör dem till stora strimlor i förslagsvis en matberedare eller på mandolin.

2. Vispa ihop ägg med grädde, ansjovisspadet och färskost samt peppar. Skippar du ansjovisspadet, ha i lite mer salt.

3. Smöra och bröa en ugnsfast form om ca 1-1,5 liter. Börja med ett lager rotfrukter i botten. Fördela ut ett lager stekt lök och sedan ett lager ansjovis. Varva hela vägen upp och avsluta med rotfrukter överst. Slå på stanningen och tryck till – fyll inte stanning hela vägen upp, bara två tredjedelar. Annars bubblar det över när den står i ugnen (se gärna knepet i videon ovan). Ställ in i 60 minuter i ugnen, gärna långt ner så att den inte bränns på toppen. Tag sedan ut och strössla lite ströbröd eller malen mandel på toppen och klicka ut några smörklickar. Ställ in ytterligare 20-30 minuter. Börjar den bli bränd, lägg över ett lager aluminiumfolie.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.