Rotsakspytt med falukorv, rödbetor och senapscreme

Enkel och god husman

När jag var liten lagade mamma ibland pytt i panna… ja okej, laga är kanske att ta i eftersom det var en påse fryst pytt i panna som man stekte upp. Jag tyckte inte alls som det. Det var torrt, saggigt och med läskiga köttbitar. Därför har jag inte ätit pytt i panna på en massa herrans år – förrän nu. Jag tänkte att jag måste ge det en ny chans. Och dessutom kan man inte jämföra en påse färdig pytt med en god, hemlagad sådan med färska rotsaker.

Pytt i panna utan potatis

I alla fall var det enkelt att göra i ordning och perfekt när man har bråttom eller lite ork. Med senapscremen och en sallad till måste jag säga att jag har omvärderat pytt i panna – även om det här inte var den ”riktiga” varianten. Väljer man glutenfri korv, som exempelvis falukorv som görs på potatismjöl, får du en helt glutenfri rätt.

Släng inget i onödan! Blasten från rödbetor och morötter går precis lika bra att äta.
Spana in den här posten om ätbar blast.

Rotsakspytt med falukorv, rödbetor och senapscreme

För: 4 personer

Rotsakspytt med falukorv, rödbetor och senapscreme

Kokta rödbetor:

500g rödbetor
salt

Rotsakspytt:

800g falukorv
6 morötter
1 palsternacka
400g rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, chiliflagor, timjan, oregano

Senapscreme:

1 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk skånsk senap
salt, peppar

1. Skala och skiva rödbetorna. Koka i saltat vatten till de mjuknat (ca 40 minuter).

2. Tärna morötter, palsternacka, rotselleri och lök. Hella upp en panna med lite smör och en pressad vitlöksklyfta. Vänd ner rotsakstärningarna och låt ligga i pannan ca 3 minuter. Tärna upp falukorven och ha ner den. Krydda och stek sedan till rotsakerna mjuknat och falukorven fått lite färg (ca 10-15 minuter).

3. Rör ihop skånsk senap och dijonsenap med creme fraiche och kryddor. Servera pytten med senapscreme, kokta rödbetor och gärna en grön sallad med lite äpple i.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.