Rotsakspytt med prinskorv och senapscreme

Enkel och god vardagsmat

Jul och nyår är över och vi är tillbaka i vardagslunken och den gamla hederliga husmanskosten. Tråkigt? Nä, gott. Jag älskar husman och vardagsmat med knorr. Som denna rotsakspytt med prinskorv och senapscreme. Denna maträtt blev till på ungefär samma vis som många andra maträtter hemma hos oss blir till; jag spanar i kyl, frys och skafferi för en snabb inventering. Utifrån vad som finns hittas middagen på. Jag älskar detta sätt i ”vad har du i ditt kylskåp-anda” att laga mat. Det är utmanande och alltid kul. Dessutom har vi alltid en välfylld frys och skafferi.

Madeleine LandleyDenna rotsakspytt med prinskorv och senapscreme gjorde jag med kycklingprinskorv. Man kan naturligtvis ta den sort man känner för – till och med vegetariskt korv. Det jag gillar med kycklingkorven är att det är ett magrare kött och att den smakar gott. Det är också ett trevligt sätt att variera sig på. Jag har ätit många tråkiga korvar, men denna tycker jag man har lyckats med.

Senapskräm med creme fraiche

Själva senapscremen gjorde jag av gula och bruna senapsfrön som jag hade lagt in i vinäger i en burk. Denna burk står alltid i kylen så man kan ta när det behövs smaksättas eller dekoreras med senapsfrön. Alla kanske inte har det på detta vis, därför är receptet nedan förenklat med de två ingredienserna skånsk senap och creme fraiche. Ett tips är också att göra såsen av häften skånsk senap och hälften dijonsenap – om man har det hemma.

Pytten i sin tur är ett klassisk recept med stekta rotsaker. Jag råsteker rotsakerna men rödbetorna kokar jag först i saltat vatten så de ska få en bra konsistens och inte ta en evighet i stekpannan. Rödbetor behöver som bekant lite tid för att mjukna. Genom att först förkoka dem snabbar man upp det hela och får dessutom en genomlagad kärna. Tack vare att pytten görs både med rödbetor, morötter och potatis blir den både färggrann och smakrik. Rotsakerna kryddas med timjan eftersom det är en typisk kryddört som passar fint till både korv och rotsaker. Det hela blir ett gott och enkelt recept utan för många krusiduller men med massor av god smak. Helt enkelt ett utmärkt vardagsrecept som passar både barnfamiljer och den som har ont om tid. Saknar du något till? Varför inte servera det hela med ett stekt ägg?

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Rotsakspytt med prinskorv och senapscreme

Rotsakspytt med prinskorv och senapscreme

För: 4 personer

Rotsakspytt:

500g rödbetor
600g fast potatis
3 morötter
smör
salt, peppar, torkad timjan

Tillbehör:

2 msk skånsk senap
1 dl creme fraiche
1 paket prinskorv (325-400g)

  • Skala och tärna rödbetorna. Koka dem i saltat vatten i 15 minuter. Gnugga potatisarna rena och tärna dem. Smält smör i en stekpanna och ha ner potatisen. Stek några minuter och ha sedan ner rödbetorna och hackade morötter. Salta, peppra och smula över timjan. Lägg gärna på ett lock på stekpannan och låt det stekas till allt mjuknat. Rör om/skaka stekpannan då och då. Höj gärna värmen mot slutet så att rotsakerna får lite yta – men se till så de inte bränns.
  • Rör ihop skånsk senap med creme fraiche. Smaka eventuellt av med en nypa salt om det behövs. Stek prinskorven.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.