Rotselleri på två vis med löjrom och rödlök

Recept som passar till nyår och fest

Denna rotselleri på två vis med löjrom och rödlök är en festlig förrätt som jag väljer att servera på nyårsafton. Den passar så klart också vid andra tillfällen när man vill bjuda på en festlig och enkel förrätt. Det jag framför allt gillar är att det är ganska få råvaror som krävs för att göra denna rätt. Egentligen är det bara lite rotselleri som behövs, och sedan dekorerar man med romkorn, rödlök och örter.

En del av rotsellerin kokar jag till en puré och den andra delen friterar jag till chips. På så vis får denna förrätt olika texturer som gör det trevligt för munnen. Vill du att denna rätt ska bli helt vegetarisk och vegansk kan du byta grädden mot en vegetabilisk motsvarighet och rommen mot tångcaviar.

Enkel och festlig förrätt

Denna förrätt är inte heller särskilt dyr att göra. Hur dyr den blir beror på vilken rom man väljer. Jag valde att servera sikrom till denna rätt – den är lite billigare än löjrom, och lite ljusare orange. Men, självklart går det lika bra att ta löjrom om man vill göra det extra lyxigt. Både sikrom och löjrom hittar man i butikens frysdisk bland fisk och skaldjur. Man kan även ta stenbitsrom eller forellrom, men de har lite starkare smak.

Så hur ska man då servera denna rätt? Jag tycker att den passar att servera ljummen eller kall. Om man serverar den ljummen är det alltså purén som ska vara ljummen. Både puré och chips kan man förbereda. Purén värmen man på, eller har på varmhållning, om det är nära inpå. Chipsen förvarar man torrt. Vända med att lägga upp alla ingredienser till det är dags att äta. Chipsen blir nämligen saggiga om de ligger för länge i purén och rommen kan flyta ut.

» Här hittar du fler recept på goda förrätter

Rotselleri på två vis med löjrom och rödlök

Rotselleri på två vis med löjrom och rödlök

För: 4 personer

Rotsellerichips:

100g skalad rotselleri
ca 5 dl varmpressad olja eller frityrolja
salt

Rotselleripuré:

250g skalad rotselleri
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
salt
1,5 tsk citronsaft

Tillbehör:

1/2 liten röd lök
80g sikrom eller löjrom
1/2 ask smörgåskrasse
1 knippe färsk dill

  • Rotsellerichips: Skala rotsellerin. Den behöver totalt väga cirka 350 gram för att laga denna rätt. Skär med hjälp av en potatisskalare 24 stycken halvmåneformade bitar av rotsellerin som är ungefär lika stora som en grapeklyfta (se bild).
  • Rotselleripuré: Tärna resten av rotsellerin till centimeterstora bitar och lägg i en gryta. Slå på grädde och vatten. Salta ett varv. Låt puttra under gläntat lock i 20 minuter. Ta kastrullen från plattan och mixa den till en slät puré med en mixerstav. Rör i citronsaften och smaka av med salt om det behövs. Ställ tillbaka kastrullen på låg värme så den värms på. Är purén för lös låter du den gå en liten stund på låg värme så att mer vätska ångas bort. Är den för tjock är det bara att addera en liten skvätt grädde.
  • Rotsellerichips: Häll oljan i en stekpanna och värm den till cirka 160 grader. Lägg i chipsen, gör det i omgångar om inte allt får plats samtidigt. Fritera dem på båda sidor och använd en stekpincett för att vända dem. När chipsen börjar bli lite gyllene i kanten, lägg över dem på ett hushållspapper. Salta ett varv.
  • Lägg upp rotselleripurén till en halvmåne på tallrikarna. Fördela ut 6 chips mer tallrik och klicka på sikrommen. Strö över finhackad rödlök, smörgåskrasse och små kvistar av dill.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.