Recept till ett grönare julbord
Jag ska vara ärlig; jag älskar animaliskt protein på julbordet och ser varje år fram emot sill, prinskorv, hemrullade köttbullar och mammas Janssons Frestelse. Den totala köttkoman är för mig precis lika traditionsenlig som julklappar och Kalle Anka. Jag är köttätare i själ och hjärta men tycker att variationen mellan kött och grönt är något alla köttätande individer behöver.
Jag tycker inte att mängden kött ska överdrivas och jag tycker absolut att köttet ska vara svenskt. Dels för att Sverige har den lägsta användningen av antibiotika, men också för att gynna våra svenska bönder och för att den svenska djurvälfärden är bättre än i övriga världen. Med andra ord ska det kött vi äter väljas med omsorg. Med det sagt tycker jag att alla får välja precis som det vill. Det är som med religion och politik – tyck vad ni själva vill så länge inget prackas på någon annan eller att någon kommer till skada.
Traditioner och mat kring jul
När det kommer till traditioner i Sverige är det ganska många som håller med mig om proteinet på julbordet, samtidigt som trenden pekar mot att fler och fler i den yngre generationen vill ha med grönt på julbordet.
När Svenska Livsmedelsföretagen i slutet av november detta år hade presentationen av sin årliga stora julmatsundersökning visade det julskinkan fortfarande är favoriten på julbordet. 25% av de tillfrågade tyckte julskinkan var viktigast medan Janssons Frestelse kom på en andraplats med 15%, tätt följt av sill med 11% på tredjeplatsen.
När folk fick frågan vilken typ av mat som ska dominera på julbordet svarade 66% att det skulle vara kött och charkprodukter. Bland de yngre efterfrågar en av fem ett julbord med mycket vegans julmat. Kål och vegetariskt är vanligast bland de mer oväntade rätterna på julbordet medan grönkål, alkoholfri öl och sötpotatis är de trendigaste livsmedlen under 2018. Hela rapporten kan du läsa här.
Alternativ till julskinka
Oavsett om man vill utöka julbordet med några gröna rätter – eller byta hela rasket, är denna rotselleri i ugn med griljering en riktig goding att prova på. Detta recept gjorde jag eftersom jag tycker att kålrot har en ganska stark smak som lätt kan ta över. Min sambo gillar inte heller kålrot särskilt mycket. Dessutom brukar min mamma göra kålrotslåda till julbordet – och då räcker det med en rätt med kålrot.
Alltså valde jag rotselleri eftersom det är en av mina favoriter med sin härliga smak. Rotsellerins smak är lite knepig att beskriva, men jag skulle nog säga att den är blommig, jordig och mineralig. Tillsammans med julens kryddor och den goda griljeringen blir den en succé att ställa fram på julbordet. Servera den som ett komplement eller byt ut den mot julskinkan.
När jag lagar denna rotselleri i ugn gör jag först som en marinad som jag penslar rotsellerin med tre gånger under tillagningen. Eftersom marinaden innehåller liquid smoke får den en lite rökig smak som många förknippar med kött. Rökighet och rotselleri passar väldigt bra ihop. När rotsellerin är färdigbakad får den vila lite. Sedan rör jag ihop en smet av honung, skånsk senap och rapsolja som jag penslar på rotsellerin. Sedan toppar jag med ströbröd. In igen i ugnen för att få yta, sedan dekorerar jag med hela nejlikor precis som på en vanlig julskinka.
Tips när du bakar rotselleri
Jag använder en ugntermometer som jag sticker in i rotsellerin. Precis som med kött blir inte grönsaker roliga när de sönderlagas. Alltså får du bäst kontroll på det hela genom att kontrollera temperaturen snarare än tiden. Alla rotselleris behöver olika lång tid i ugnen eftersom de är olika stora och kan innehålla håligheter. Vid en innertemperatur på 85°C är rotsellerin klar. Den som är vegan väljer ett ströbröd utan ägg och smör och sprayar ovansidan med olja istället för spraysmör (eller skippar det helt och hållet).
» Här hittar du fler recept till ett grönare julbord
Rotselleri i ugn med griljering
Ugnsbakad rotselleri:
1 kg rotselleri
0,5 dl rapsolja
1 tsk liquid smoke
1 krm malda nejlikor
1 krm malen kryddpeppar
salt, peppar
Griljering:
1 msk flytande honung
1 msk skånsk senap
1 msk rapsolja
ströbröd
hela nejlikor
- Skala rotsellerin och skär till den så den får snygg form (se bilden ovan). Jag använde en rotselleri på 1,4 kg där jag skar bort den trådiga delen undertill och sparade till annat. Jag skar den först rakt över och rundade sedan till den med en liten kniv.
- Rör ihop rapsolja, liquid smoke och kryddor i en skål. Lägg rotsellerin på en plåt och pensla ovansidan med marinaden. Ställ in i 1 timme på 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme. Ta ut rotsellerin var 20:e minut (alltså två gånger) och pensla med marinaden. Använd gärna en termometer. Vid en innertemperatur på 85°C är rotsellerin klar. Låt rotsellerin vila 1 timme innan du griljerar den. (Ska du griljera den direkt bör du dra av på tillagningstiden och den slutliga temperaturen.)
- Rör ihop honung, skånsk senap och rapsolja. Pensla ett tjockt lager över rotsellerin och pudra sedan över ströbrödet. Jag drog även över ett lager spraysmör på ströbrödet, men du kan skippa detta om du vill, eller använda lite olja som du sprayar över (exempelvis med en sprayflaska med pump). Griljera 10-13 min på 225°C varmluft eller 250°C på över- och undervärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Servera kylskåpskall dagen efter på macka, eller som del av varm huvudrätt.
Jag gjorde en kvarting för att testa. God smak på den, men den mjuka konsistensen fungerar verkligen inte när den svalnat. Kylskåpskall dagen efter var den mycket fastare och bättre. Kan nog också vara riktigt fint som huvudperson i en varmrätt!
Jag undrar om den griljerade rotsellerin är godast ljummen eller kall? Tack på förhand
Hej Johanna.
Jag tycker personligen att den är godast ljummen eller rumstempererad. Alltså inte kylskåpskall.
Mvh
Madeleine