Rotselleripaj

Paj med rotselleri

Har du hört talas om rotselleripaj? Nä, inte jag heller. Jag älskar rotselleri och tycker det är en smått fenomenal rotsak med sin speciella smak. Den sätter liksom piff på det mesta. Av någon anledning använder jag allra oftast rotselleri i festligare helgmat. Ofta som ett tillbehör i form av en gratäng, en puré eller något liknande. Därför bestämde jag mig för att att prova något annorlunda – som en rotselleripaj.

Denna rotselleripaj är alltså inget konstigare än en paj som fylls med rotselleri. Först gör jag ett klassiskt pajskal som jag förgräddar. Pajskalet fyller jag sedan med en rotselleripuré av vispgrädde och rotselleri som sedan blandas med ägg för att stelna i ugnen.

Ett annorlunda tillbehör

Jag tycker att denna paj ska serveras som ett tillbehör. Du kan exempelvis bjuda på kött och servera pajen i en snibb på tallriken istället för rotselleripuré eller potatisgratäng. Lamm och nötkött gör sig bäst till pajen.

Man kan naturligtvis servera denna paj som den är, men då kan smaken bli lite väl intensiv. Jag serverar den alltså istället som ett tillbehör till en bit kött, fågel, fisk eller vegetariskt. Komplettera med en god sås och en sallad så har du en annorlunda och festlig rätt. Pajen på bilden har jag dekorerat med hackad dill, gräslök och rödlök. Eftersom denna paj görs med både ägg och grädde är den således lakto- och ovo-vegetarisk. Vill man ha i ytterligare smak kan man även blanda i riven ost.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Rotselleripaj

Rotselleripaj

För: 8 personer som tillbehör

Pajfyllning:

1 kg rotselleri
4 dl vispgrädde
3 dl vatten
salt, peppar
4 ägg

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
0,5-1 dl vatten

  • Ha ner vetemjöl, salt, smör och vatten i en bunke och rör ihop allt till en grynig massa med hjälp av en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Platta ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Skala och tärna rotsellerin till centimeterstora tärningar. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och vatten – vätskan ska inte täcka rotsellerin utan ligga under dess nivå. Koka ner rotsellerin utan lock så den mjuknar och grädden blir krämig – det tar cirka 25 minuter. Kör rotsellerin till en smet med hjälp av en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Låt den svalna och rör sedan i äggen.
  • Ha ner krämen i pajskalet och grädda sedan i 45-50 minuter på 225°C. Jag har toppad pajen med hackad rödlök, gräslök och dill.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.