Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Rotsellerisoppa med rotsellerichips, krutonger och äpple

Vegetarisk förrätt till nyår

Året börjar lida mot sitt slut och nu är det dags att planera årets sista kväll – nyårsafton. Denna kväll, som för många är årets festligaste, ska det gärna slås på stort med hela balunsen. Trerätters ska gärna ätas oavsett om man firar på tu man hand eller med hela kompisgänget. Så resonerar i alla fall många. Men hur gör man då i år, när det ekonomiska läget inte är på topp och både maten och elen är dyrare?

Håll det enkelt men ändå festligt! Det behöver faktiskt inte kosta skjortan att ordna en god och lyxig middag. Med smart utvalda råvaror, planering och förberedelser fortlöper kvällen smidigt och enkelt, oavsett om man ska fira nyårsaftonen i ett mindre sällskap eller ställa till med stor fest.

Festligt och billigt

Denna rotsellerisoppa med rotsellerichips, krutonger och äpple är en smart rätt att bjuda på som förrätt på nyårsafton eftersom den inte kostar särskilt mycket att svänga ihop. Trots det är den både festlig och lyxig. Med en billigare förrätt kan man sedan lägga lite mer på huvudrätten. Rotselleri är en prisvärd, svensk råvara som är i säsong under vintern. Därför går den att hitta relativt billigt i butik – precis som svenska äpplen vilket denna soppa toppas med.

Innan man tärnar rotsellerin skalar man några remsor av den och sparar till rotsellerichipsen. Sedan är det bara att koka det resterande, mixa och blanda med grädde. Själva soppan toppar man sedan med lite färsk dill och äpple samt de friterade rotsellerichipsen och brödtärningar som man skär till av bröd – varför inte ta vara på brödet som är inne på sista versen? Ett drag med svartpepparkvarnen och förrätten är klar. Soppan kan man med fördel göra i förväg och sedan värma på till middagen. Krutonger och chips kan man också göra innan och lägga i en skål för att sedan toppa med.

Vad ska man dricka till nyårsmaten?

Denna rotsellerisoppa har jag matchat till det mousserande vinet i den tjusiga flaskan – Gran Passione Organic Gold Release. Det här är ett prisvärt vin som passar bra till soppan, både för smakens skull, men också om man inte vill att hela matbudgeten ska ätas upp i ett nafs. För 89 kronor får man ett vin som bjuder på friska, lättsamma bubblor och en fyllig sötma med inslag av päron, fläder, citrusskal och kex. Vinet är veganskt så vill man även göra soppan helt vegetarisk och vegansk byter man vispgrädden mot en vegetabilisk motsvarighet.

Gran Passione Organic Gold Release produceras av familjen Botter och kommer från Apulien i Italien. Druvorna till denna fruktiga spumante kommer från ekologiska odlingar och vinifieras sedan med moderna vinmakningsmetoder och med ett starkt hållbarhetstänk. Förutom till denna förrätt passar det också fint att servera som sällskapsdryck eller till heta, kryddiga rätter av fisk, skaldjur och kyckling. Eller varför inte som mingeldryck?

Oavsett om man är vegetarian eller inte tycker jag det känns fräscht att börja med något lättare till förrätt – gärna vegetariskt – och sedan bjuda på en vällagad köttbit till huvudrätt. Och visst går det att svänga ihop en prisvärd förrätt som både är festlig och vegetarisk!

Gran Passione Organic Gold Release 7704

Om vinet:

Gran Passione Organic Gold Release (7704) 85:-
Alkoholhalt: 11%
Sockerhalt: 2,1g/100ml | Ursprung: Italien, Apulien
Passar till: Fisk och skaldjur, vegetariskt, småplock, het mat och som sällskapsdryck.

8 av 124 av 126 av 12
FruktsyraFyllighetSötma

Rotsellerisoppa med rotsellerichips, krutonger och äpple

Rotsellerisoppa med rotsellerichips, krutonger och äpple

För: 4 personer som förrätt

Soppa:

400g skalad rotselleri
5 + 3 dl vatten
salt
2 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger

Topping:

20 flagor rotselleri (se receptet)
1–2 skivor ljust bröd (ca 50g)
1 dl olivolja
salt, persillade
1/4 rött äpple, gärna Ingrid Marie
några kvistar dill

  • Skala 20 större flagor av rotsellerin med en potatisskalare (ca 30g). Tärna resten av rotsellerin och lägg i en kastrull med 5 dl saltat vatten. Koka under lock i 15 minuter, eller tills den mjuknat.
  • Häll i 3 dl vatten och grädden. Mixa soppan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt den sjuda i 5 minuter under lock. Smaka av med salt.
  • Tärna brödet i ätvänlig bitar. Värm oljan i en stekpanna och lägg rotselleriflagorna i ena änden av pannan och brödtärningarna i den andra. Stek på medeltemperatur i oljan tills de börjat få färg. Salta ett varv och pudra lite persillade över brödtärningarna. Tänk på att både chips och brödtärningar torkar lite efter de tagits ur pannan så låt dem inte gå helt klart. Behöver de mer tid, lägg tillbaka dem i pannan. Häll över oljan i en skål.
  • Skär äpplet till smala stavar. Häll upp soppan i varma skålar. Toppa med krutonger, rotsellerichips, äppelstavar och dill. Dra över ett varv med nymalen svartpeppar och sprinkla ut lite av oljan runt om – använd gärna en pipett om du har, annars en liten sked.

Receptet på rotsellerisoppa med rotsellerichips, krutonger och äpple är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.