Rustika mackor med falukorv, rostad lök och potatissallad

Smörgås med korv och potatissallad

Vem säger nej till en god macka emellanåt? Inte jag i alla fall. En smörgås behöver inte alltid göras på de traditionella tillbehören som skinka och ost. En korvmacka går precis lika bra. Rustika mackor med falukorv, rostad lök och potatissallad är lite som en variant av tunnbrödsrulle.

Välj det bröd du gillar, varför inte ett rustikt bröd eller mörkt bröd? Stek falukorven och koka potatis som blandas med gräddfil och majonnäs till en potatissallad. Vill man köra den snabba varianten köper man förstås färdig potatissallad. Den färdiga potatissalladen kan man krydda upp med exempelvis kapris och favoritkryddorna.

Till lunch eller middag

Tillsammans med rostade lökringar, senap, chipotlepasta (om man gillar het mat) och sallad blir det en kvällsmacka som heter duga. Eller varför inte en lunchmacka? Den passar också fint att ta med sig ut på picknicken såväl som till skidbacken som sportlovsmat. Vänta då med att dra på senap och tomatpuré – och ta med i flaskor, annars kan det lätt bli kladdigt.

Jag föredrar senap utan socker på korven och väljer därför French’s goda senap. Fler butiker borde skippa produkter med dolt socker och välja ett sortiment med bra innehåll. En senap behöver ju inte innehålla socker för att smaka gott. Nu är det skånsk senap i potatissalladen för att komma åt de grova kornen, men självklart går det lika bra att välja senapen ovan även i potatissalladen.

» Här hittar du recept på fler goda smörgåsar

Rustika mackor med falukorv, rostad lök och potatissallad

För: 4 personer

Rustika mackor med falukorv, rostad lök och potatissallad

Potatissallad:

600g fast potatis
3 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
2 msk skånsk senap
salt, peppar, persillade

Friterade lökringar:

2 gula lökar
5-7 dl rapsolja
salt

Tillbehör:

400g falukorv
4 skivor rustikt bröd
1 tomat
1/2 kruka sallad
senap
chipotlepasta/tomatpuré

  • Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten till den mjuknat – cirka 10 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar. Blanda gräddfil med majonnäs, senap och kryddor. Blanda med potatisen.
  • Skiva löken och lossa lagren i varje skiva så det blir lösa lökringar. Värm olja i en kastrull till cirka 140°C och ha sedan ner lite lök i taget. Fritera tills löken fått fin färg, lyft sedan ur och låt torka på hushållspapper.
  • Skiva upp korven och stek den, förslagsvis i en grillpannan så den får snygga grillränder. Skiva upp brödet. Lägg på sallad och skivad tomat, potatissallad, lökringar och falukorv. Toppa med senap och chipotlepasta eller tomatpuré – beroende på om man gillar hetta i maten eller inte.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.