Ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron

Godaste marinaden till köttet

Har du testat att marinera kött i citrus? Förutom att det blir sanslöst gott har citrus också egenskapen att bryter ner köttets proteiner. Det är alltså lite som att redan börja tillaga köttet i marineringspåsen. Köttet blir mjukare och den förändrade strukturen binder mer vätska. Tänk dock på att en syrlig marinad inte ska ligga för länge med köttet eftersom det gör köttet hårt. Satsa alltså på en kortare marinering, eller en längre med mindre syra.

Syra i marinaden

Det är också inte alla typer av kött som mår bra av att ligga längre i syrliga marinader. Satsa på grövre köttdetaljer som biff och stek. Filé bör bara ligga kortare tid i syrlig marinad eller bara penslas med den vid tillagning. Scan har en väldigt bra köttguide där du med klockor kan se hur möra detaljerna är.

Vad ska man laga av en ryggbiff?

Till denna grillade ryggbiff är det i alla fall kanon med en god citrusmarinad. Ryggbiff kallas även utskuren biff, nötytterfilé eller biff med kappa (se styckningsschema här). Ryggbiffen blir allra godast på grillen men kan även lagas i ugn på låg temperatur.

Låt gärna fettkappan sitta kvar när du tillagar köttet så förstärker det smaken på köttet och gör att det inte blir så torrt. Håll gärna temperaturen i grillen runt 175-200°C och grilla det lite längre så blir det mört och fint. Använd gärna en stektermometer när du tillagar köttet. Vid en innertemperatur på cirka 58-62°C blir ryggbiffen som bäst. Låt den vila invirad i aluminiumfolie i minst en kvart innan den skärs upp och serveras. Under denna tid stiger också temperaturen i köttet med några grader.

Goda tillbehör till ryggbiff

Det allra godaste man kan servera till en ryggbiff, enligt min mening, är en krämig potatisgratäng. Ryggbiff påminner trots allt mycket om oxfilé, och det vet väl alla som äter gör att oxfilé och potatisgratäng med bearnaisesås är en fullträff. Den late gör naturligtvis en snabbfixad variant som jag valt att kalla för fuskbea. Är man inne på potatisspåret men inte vill ha en gratäng rekommenderas även dessa potatismynt med olja och örter i ugn eller klassisk klyftpotatis.

Quinoasallad är ett gott tillbehör till ryggbiff. Coleslaw gör sig fint, precis som denna avokadosallad med majs och koriander. Denna svarta bönsallad med rostad mandel och paprika är också en stor favorit att servera till köttet.

» Här hittar du fler goda recept med ryggbiff

Röksalt från FalksaltCitrusfrukter

Ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron

För: 4 personer

1 kg biff med kappa (ryggbiff)
1 apelsin
1 lime
1 citron
4 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Skölj av köttet och torka av det runt om. Behåll fettkappan.

2. Riv skalet av alla citrusfrukterna i en skål och pressa saften. Hacka vitlöken och ha ner i saften. Salta och peppra. Lägg köttet i en påse. Häll på citrussaften och låt köttet ligga i påsen i kylen 3-4 timmar. Ta påsen fram en timme innan grillning.

3. Värm grillen och lägg köttet med fettkappan uppåt. Låt det få yta och vänd det sedan med fettkappan nedåt. Grilla klart köttet med fettkappan nedåt. Pensla köttet med citrussalften och se till att vitlöksbitarna ligger med på köttet. Beroende på köttets tjocklek och temperaturen på grillen tar det uppåt en 20-30 minuter innan köttet är klart. Använd med fördel en kött-termometer eller kontrollera färgen genom att skära ett snitt i köttet och kolla. Håll gärna temperaturen i grillen runt 175-200°C. Skiva upp köttet i centimetertjocka skivor och servera med klyftpotatis, coleslaw och bearnaisesås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.