Ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron

Godaste marinaden till köttet

Har du testat att marinera kött i citrus? Förutom att det blir sanslöst gott har citrus också egenskapen att bryter ner köttets proteiner. Det är alltså lite som att redan börja tillaga köttet i marineringspåsen. Köttet blir mjukare och den förändrade strukturen binder mer vätska. Tänk dock på att en syrlig marinad inte ska ligga för länge med köttet eftersom det gör köttet hårt. Satsa alltså på en kortare marinering, eller en längre med mindre syra.

Syra i marinaden

Det är också inte alla typer av kött som mår bra av att ligga längre i syrliga marinader. Satsa på grövre köttdetaljer som biff och stek. Filé bör bara ligga kortare tid i syrlig marinad eller bara penslas med den vid tillagning. Scan har en väldigt bra köttguide där du med klockor kan se hur möra detaljerna är.

Vad ska man laga av en ryggbiff?

Till denna grillade ryggbiff är det i alla fall kanon med en god citrusmarinad. Ryggbiff kallas även utskuren biff, nötytterfilé eller biff med kappa (se styckningsschema här). Ryggbiffen blir allra godast på grillen men kan även lagas i ugn på låg temperatur.

Låt gärna fettkappan sitta kvar när du tillagar köttet så förstärker det smaken på köttet och gör att det inte blir så torrt. Håll gärna temperaturen i grillen runt 175-200°C och grilla det lite längre så blir det mört och fint. Servera med klyftpotatis, coleslaw och bearnaisesås för en riktigt härlig helgrätt.

» Fler recept på goda marinader hittar du här

Röksalt från FalksaltCitrusfrukter

Ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron

För: 4 personer

1 kg biff med kappa (ryggbiff)
1 apelsin
1 lime
1 citron
4 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Skölj av köttet och torka av det runt om. Behåll fettkappan.

2. Riv skalet av alla citrusfrukterna i en skål och pressa saften. Hacka vitlöken och ha ner i saften. Salta och peppra. Lägg köttet i en påse. Häll på citrussaften och låt köttet ligga i påsen i kylen 3-4 timmar. Ta påsen fram en timme innan grillning.

3. Värm grillen och lägg köttet med fettkappan uppåt. Låt det få yta och vänd det sedan med fettkappan nedåt. Grilla klart köttet med fettkappan nedåt. Pensla köttet med citrussalften och se till att vitlöksbitarna ligger med på köttet. Beroende på köttets tjocklek och temperaturen på grillen tar det uppåt en 20-30 minuter innan köttet är klart. Använd med fördel en kött-termometer eller kontrollera färgen genom att skära ett snitt i köttet och kolla. Håll gärna temperaturen i grillen runt 175-200°C. Skiva upp köttet i centimetertjocka skivor och servera med klyftpotatis, coleslaw och bearnaisesås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vad ska man laga av ryggbiff, också kallad biff med kappa? Prova receptet på ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron som är sanslöst gott.