Så enkelt är det att göra pulled pork

Så enkelt är det att göra pulled pork

Jag har nog alltid varit lite som kärringen mor strömmen. Det är i alla fall vad min mamma sagt. När pulled pork blev populärt för ett par år sedan lagade alla det. Jag gjorde förstås därför motsatsen och ville inte laga det eftersom för att alla andra gjorde det. Visst har jag lagat det ett par gånger och visst finns det ett gäng recept på pulled pork här i bloggen. Jag kunde dock inte förstå storheten i det hela. Färdiglagad pulled pork som man värmde i ugnen dök också upp i var och varannan butik. Mina föräldrar verkar gilla det. Jag har också provat det någon gång.

Så enkelt är det att göra pulled porkDet var inte förrän i år när jag verkligen ville ge det dragna köttet – fritt översatt – en chans. Det är ju så himla enkelt, och med de rätta kryddorna blir det faktiskt väldigt gott att peta ner i allt ifrån pitabröd till tortillabröd eller att bara servera med potatismos. Tidigare brukade jag tillaga köttet och sedan addera en ytterligare sås när köttet var klart. Det är också så många av de färdiga köpe-varianterna av pulled pork tillagas – man adderar en sås. Denna gång gjorde jag det hela lite annorlunda, och oj vad enkelt och smidigt det var. Nu vill jag ju nästa laga pulled pork hela tiden.

Fläskkarré är bäst till pulled pork

Så hur gör jag då? Ja, det är faktiskt väldigt enkelt att göra pulled pork. Man behöver bara lite tid och måste inte hålla på och trixa en massa. Först ansar man köttet – och det bör tilläggas att fläskkarré är det absolut bästa köttet till pulled pork. Denna styckningsdetalj är så fettstrimmig och fin att köttet blir mört och saftigt när det värms långsamt.

Man behöver egentligen inte heller ansa köttet särskilt noga. Jag brukar behålla det hårda fettet som är lite torrt, men det som är som en seg, tunn hinna och lite randig brukar jag ta bort. Detta är ju faktiskt också en hinna. När det väl är gjort kryddar man köttet på ovansidan. Sedan lägger man det med den kryddade sidan nedåt i ugnstålig gryta – förslagsvis av gjutjärn, kryddar ovansidan på köttet, slår på vätska och smaksättning och ställer in på låg temperatur. De kryddor och smaksättare jag använder hittar du i receptet nedan. En karré på cirka 1 kilo tar ungefär 4-5 timmar att tillaga i ugnen. Du vill helst inte gå över 150°C.

När köttet är klart är det så mört och fint att det bara faller isär. Då trasar man det bara lätt med hjälp av två gafflar och blandar med återstoden av vätskan. Svårare än så är det inte. Servera gärna det hela med coleslaw, refried beans och picklad rödlök i pitabröd eller tortillabröd. Hur gott som helst och den perfekta helgmaten. Har man bråttom kör man köttet i en tryckkokare. Fiffigt va?

« Här hittar du fler recept på pulled pork

Så enkelt är det att göra pulled pork

Recept på pulled Pork

För: 6 personer

Pulled Pork:

1 kg fläskkarré
1 msk malen spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk ancho chilipulver
2 tsk salt
1 msk mörkt muscovadosocker
3 stora vitlöksklyftor
33 cl mörk öl, ex porter
1 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Rays
1 röd chilifrukt

  • Skölj fläskkarrén och ansa den från hinnor.
  • Krydda ovansidan med ett ganska tjockt lager malen spiskummin, rökt paprikapulver, malda chiliflakes, ancho chilipulver, salt och muscovadosocker.
  • Ringla lite smör i en i en ugnseldfast gryta på cirka 2,3 liter och lägg ner köttet med den kryddade sidan nedåt. Krydda ovansidan.
  • Grovhacka vitlökarna och sprid ut dem runt om. Slå på mörk ök och bbq-sås. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på över- och undervärme på 150°C i 5 timmar. Trasa köttet med två gafflar och vänd runt i den återstående vätskan. Hacka den röda chilifrukten och strössla över – ta så mycket chili du vill beroende på hur het mat du gillar.
  • Servera grytan i pitabröd eller tortillabröd med picklad rödlök, coleslaw och refried beans.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.