Madeleine Landley tipsar: Så enkelt lagar du en saftig och god julskinka

Så enkelt lagar du en saftig och god julskinka

Julskinka är en klassiker till jul som enligt Livsmedelsföretagens årliga julundersökning fortfarande är favoriträtten på julbordet. För egen del äter jag aldrig julskinka på julbordet. Jag tycker nämligen att den är godast som den är, utan en massa konkurrens. Det betyder å andra sidan att jag inte äter julskinka, utan snarare att jag kanske äter mer julskinka mer än många andra. Jag börjar nämligen äta julskinka redan i början av december – både som en ingrediens i glöggsnittar, men också till frukost. En skiva julskinka på en knäckemacka med grov senap till är smått oslagbart!

Med tanke på hur mycket vi stökar och joxar inför julen med att handla julklappar, bjuda in till glöggmingel, baka julkakor och laga julmat uppskattar jag saker som är enkla. Därför ska ni, mina skinkälskande läsare, få ett smart tips till jul. Jag tänkte nämligen berätta hur du enkelt lagar en saftig och god julskinka – i samarbete med Jakobsdals Charkuteri.

Kan man tillaga kött i påsen det kommer i?

Jag har tidigare fått frågan huruvida man kan tillaga köttet i påsen det ligger i, när man köper det. Svaret är enkelt – det beror helt och hållet på om leverantören valt att paketera i en sådan påse. Som grundregel bör man utgå ifrån att det inte går, och vill man vara säker kan man höra av sig till leverantören i fråga.

Så enkelt lagar du en saftig och god julskinkaMor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals kommer i en påse som man kan tillaga köttet i. Att tillaga i påse på detta vis kallas för sous vide och betyder typ ”under vacuum”. Detta är för att man tillagar utan luft. Sous vidar gör man på låg temperatur – oftast på samma temperatur som köttet ska upp i – eller några grader högre. Tack vare denna långsamma metod blir köttet saftigt och mört. Det får också koka i sina egna vätskor vilket gör det smakrikt och gott. Att en julskinka är rimmad innebär som bekant att man tillsätter socker och salt. Detta är för att möra och ge god smak. När köttet då får koka i påsen behålls all smak där i. Mor Matildas rimmade julskinka går naturligtvis att koka i ett vattenbad med cirkulator, men allra enklast är den att tillaga i en helt vanlig ugn.

Julskinka i Sous Vide

Det enda du behöver göra är att lossa nätet som sitter runt kokpåsen, lägga skinkan i en ugnssäker form och stoppa i en termometer i tjockaste delen av skinkan. Sätt ugnen på 80°C på över- och undervärme och låt köttet gå till 70°C.

Så enkelt lagar du en saftig och god julskinkaSå enkelt lagar du en saftig och god julskinkaSå enkelt lagar du en saftig och god julskinka

Så enkelt lagar du en saftig och god julskinkaSå enkelt lagar du en saftig och god julskinkaSå enkelt lagar du en saftig och god julskinka

Kött från Sverige

Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals finns i en större och en mindre storlek. Den mindre görs av innanlåret på grisen och är på cirka 2 kilo. Den större görs av ytterlår och innerlår och är på cirka 3,5 kilo. Jakobsdals använder sig alltid av svenskt kött – det ser man på den blå-gula ”från Sverige-dekalen” som sitter på förpackningarna.

Skinkan jag tillagade var på cirka 3,8 kilo och det tog ungefär 6,5 timmar att tillaga den. Man får alltså ha lite tålamod. Men å andra sidan behöver man ju inte göra något utan kan istället lägga tid på att ordna en riktigt smaskig griljering.

Julskinka griljerad med kavringFörutom att skinkan blir extra saftig i påse blir det hela också väldigt enkelt och smidigt – man slipper ju nämligen kladd och spill. Det är bara att lägga den i en form och ställa in i ugnen – inga vattenbad att koka i och inget ösande eller penslande.

Det finns några fler saker jag gillar med skinkan från Jakobsdals; bland annat att den är ansad från synligt fett och inte har någon svål. Runt julbordet hemma hos oss brukar vi vara ungefär 14 personer. Av dessa är det två som inte skär bort svålen. För egen del är jag inget fan av svål eftersom jag inte gillar smaken – och smaken är ju som baken… (lite skinkhumor). Normalt brukar man vilja ha kvar svålen när man bakar skinka eftersom den hjälper till att göra köttet saftigt. Tack vare sous vide-påsen är det inget som behövs – skinkan blir saftig ändå.

Många tror förresten att skinkan på grisen är en muskel, men i verkligheten består skinkan av flera styckningsdetaljer. Då många julskinkor just består av flera olika detaljer kan de också ha olika fiberriktning. Jag minns själv hur skinkan jag tillagade förra året föll isär i mitten på grund av att den var skuren rakt över flera delar. Jakobsdals mindre rimmade julskinka görs av en muskel och till den större som görs av två placerar man dem så att muskelfibrerna ligger åt samma håll innan skinkan saltas och nätas. De styckas heller aldrig isär. Både den större och mindre varianten kallas av den orsaken för helmuskelskinka – alla skinkor blir helt enkelt ungefär likadana.

Några tips när du ska griljera julskinka;

  • Se till att julskinkan är riktigt kall när du griljerar den – jag brukar låta den ligga i kylen ett dygn innan. Är skinkan kall hinner den inte komma upp i temperatur och tillagas ytterligare när den griljeras, något som kan göra den torrare.
  • Halvera skinkan och gör två olika griljeringar som variation.
  • Många fäster ströbrödet med ägg men det går lika bra med honung, färskost eller något annat klistrigt.
  • En julskinka måste inte bara griljeras med vanligt ströbröd. Varför inte prova med torkad kavring, frön eller rostad lök? Här hittar du fler goda recept på olika griljeringar.

Julskinka griljerad med kavring

Julskinka griljerad med kavring

Till: 3,5 kg julskinka

1 litet ägg
1 tsk skånsk senap
1 tsk flytande honung
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk balsamico
1 dl torkad och malen kavring
3 msk färsk, hackad timjan

  • Vispa ihop ägg och skånsk senap med flytande honung, lökpulver, malen svartpeppar och balsamico i en skål.
  • Mal den torkade kavringen till ströbröd i en mixer. Hacka timjanen och blanda med ströbrödet.
  • Lägg den kokta och kylda skinkan på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Pensla ovansidan av skinkan med äggstanningen och pudra sedan över ströbrödsblandningen. Griljera skinkan i 250°C på över- och undervärme eller 230°C på varmluft i 5-10 minuter.

Detta inlägg är ett sponsrat samarbete med Jakobsdals Charkuteri.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.