Så här enkelt är det att göra grönkålschips

Vad ska man göra av grönkålen?

Grönkål – denna härligt smakrika och nyttiga rest som nästan alltid blir över från julbordet… i alla fall hemma hos oss. Min mamma dekorerar alltid julbordets julskinka med grönkål. Eftersom hon aldrig vet vad hon ska laga av den rackarns grönkålen när den väl är bortplockad från skinkan hamnar den allt för ofta i komposthinken. Detta år sa hon i alla fall att hon skulle spana in min blogg efter ett recept med grönkål eftersom jag tjatat så på henne att hon inte får slänga prima råvaror. Bra där! Det är ju det denna matblogg är till för – att inspirera och hjälpa till lite på traven.

Gott och frasigt tillbehör till maträtterna

Jag lagar ofta gratäng, pasta eller soppa med grönkål – inte bara efter jul utan hela hösten. Grönkål är också utmärkt att fritera till chips och ha till diverse anrättningar. Många äter grönkålschipsen som snacks, men jag tycker det är ett förbaskat tråkigt snacks om jag ska vara ärlig. Med andra ord toppar jag hellre en soppa med chipsen eller strösslar dem över en lyxig fiskrätt. Eller varför inte över köttfärslimpan? Jag tycker också att grönkålschips är gott att komplettera festliga rätter med. Exempelvis en stekt köttbit med lök, rostade nötter och grönkålschips. Mmmm!

”…ett förbaskat tråkigt snacks om jag ska vara ärlig.”

Att göra grönkålschips är faktiskt inte svårt bara man vet hur man gör. Knepet är nämligen att inte ha för hög värme på oljan. Är värmen för hög bränns grönkålen och de smakar inte alls gott. Man ser också rätt fort om det är för varmt, för då blir grönkålen först gula och sedan snabbt bruna. När jag gör grönkålschips friterade i kastrull brukar jag alltid använda mig av en termometer som jag sätter ner i oljan. En helt vanlig stektermometer med prob eller en sån här handhållen termometer som jag använder. Jag låter den bara stå lutad mot kanten så ser jag tempen.

Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomaterLyxig köttfärslimpa med mandel, grönkål, äpple och soltorkade tomaterGrönkålspaj med fetaost och lufttorkad skinka

Grönkålschips i kastrull eller i ugn

För att hålla det enkelt kan man också göra grönkålschips i ugn. Då är det ännu enklare att hålla koll på temperaturen. Häll bara olja i en ugnsform, vänd runt den avtorkade grönkålen i oljan och sedan är det bara att hiva in formen i ugnen. Som alltid när det kommer till matlagning ska man hålla ett öga! Använd näsan för att känna om det börjar lukta bränt och ögonen för att bevaka så de inte börjar bli gulbruna – då börjar de bli brända. Nedan hittar du mina recept på grönkålschips friterade i kastrull och grönkålschips friterade i ugn. Min personliga preferens är att fritera grönkål i kastrull eftersom jag tycker det blir frasigast och är enklast att hålla koll på. Att fritera grönkål i ugnen är dock väldigt smidigt. Nedan hittar du så klart också den ultimata temperaturen att fritera grönkål i.

» Här hittar du fler recept med grönkål

Grönkålschips friterade i kastrull

Grönkålschips friterade i kastrull

Mängd: 100g

100g grönkål
5-6 dl varmpressad rapsolja
salt

  • Dela grönkålen till lagom stora kvistar. Skölj dem och klappa dem torra – detta är viktigt så att det inte blir till ett fyrverkeri i kastrullen.
  • Hetta upp rapsoljan till 140 grader i en kastrull – det får inte vara för varmt, då bränns grönkålen.
  • Ha ner lite av grönkålen i taget och var redo med locket – det brukar sprätta rätt duktigt även om grönkålen är torr. Fritera grönkålen några minuter (1-2 minuter) tills de börjar få en mörkgrön färg och ”stelna”. Håll ett öga så de inte börjar bli bruna, då har de gått för länge. Peta gärna lite då och då för att bevaka friteringen.
  • Lyft ur grönkålschipsen med en stekpincett eller hålslev. Låt rinna av på papper och dra sedan över ett varv med salt. Har du tagit ut chipsen för tidigt så de fortfarande är sladdriga är det bara att lägga tillbaka och fritera dem lite till. Låt dem dock vila någon minut först på pappret så ser du lättare om de börjar stelna i efterhand – det är nämligen när de torkar till på pappret som de frasar till sig.

Grönkålschips i ugn

Grönkålschips i ugn

Mängd: 100g

100g grönkål
1-2 dl olja
salt

  • Dela grönkålen till lagom stora kvistar. Skölj dem och klappa dem torra. Är de blöta kommer det att sprätta i ugnen.
  • Häll upp rapsoljan i en ugnsform – ta en ugnsform som inte är för stor (jag brukar använda en mellanstor form med non stick som är precis lagom för mängden grönkål). Ha ner grönkålen och vänd runt dem i oljan.
  • Värm ugnen till 150°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn. Ställ in formen i 8-10 minuter. Vänd runt chipsen efter halva tiden, gärna med en stekpincett så känner du lättare om de är sladdriga eller börjar torka till. Alla ugnar är olika så bevaka att de inte börjar bli gulbruna – då börjar de bli brända. Grönkålen ska bara bli mörkt grön och hårdna till.
  • Lyft ur grönkålschipsen med en stekpincett eller hålslev. Låt rinna av på papper och dra sedan över ett varv med salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.