Saffransbullar med chili, apelsin och färskost

Juliga kanelbullar med saffran

Till skillnad från min kära mor, så är jag är en sån där som alltid vill ändra på recept. Jag kan inte låta bli att tweaka, förfina och ändra tills det blir perfekt. Därefter kan man ändra lite till… Min mamma är tvärt om. Har hon lagat en rätt på ett sätt så ska man alltid göra det så. Står det bara salt, ska det bara vara salt – likadant varje gång. Bara som det faktum att jag en gång bjöd på vanligt stekt falukorv och hade kryddat den med lite vitlök och grillkrydda så vart det halleluja runt matbordet. Både på mamma och på grannarna som var på besök.

Tips på enkla bullar till jul

Jag får väl helt enkelt anta att det är olika skolor. Förr hade man inte mycket mer än salt och en burk med dammig, malen vitpeppar. Kanske piffi allkrydda och Aromat (urk). Eftersom jag jobbade i livsmedelsbutik i 5 år hade jag nära till spännande råvaror och fick lära mig mycket under den tiden. Kanske var det också då min frenesi startade att ha alla kryddor i vår kryddhylla som Santa Maria saluförde.

Senare insåg jag förstås att vissa aldrig skulle komma till användning. Jag menar, hur ofta har du använt vallmofrö om du inte bakar? För att inte tala om fänkål, enbär och arrowroot? Enbär är godast till vilt, och eftersom man bara äter det någon enstaka gång så hinner de stackars bären förtvina till små rynkiga pluppar… Dessutom använder jag bara några få örter som torkade. Vissa andra är mycket godare som färska, som basilika och mynta till exempel.

Ett annorlunda recept

Men, för att inte frångå ämnet helt, jag gillar som sagt att tweaka recept. Alltså fick sig förra årets lussekatts-recept en omgång. Är du mer för traditionella lussekatter (men inte så söta) så föreslår jag att du provar receptet ifrån förra året. Det blev riktigt goda. I år fick det bli bullar med philadelphia, chili och apelsin.

Saffransbullar med chili, apelsin och färskost

Cirka 45 stycken (små):
Temperatur: 225°

Saffransbullar med chili, apelsin och färskost

Deg:
8,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50g smör
25g jäst (1/2 paket)
2,5 dl mjölk
2 paket saffran
125 gram lätt kesella
1 röd spansk, peppar
1 apelsin

Fyllning:
1 paket saffran
150g färskost
50g smör
kanel, kardemumma, socker
1 st ägg (till pensling)
små bullformar (ca 5 cm Ø)

1. Kärna ur och strimla röda chilin. Hetta upp ugnen till 225° och lägg in chilihacket på lite folie och låt ligga ca 5-10 minuter så att det får torka till och rostas. Var dock uppmärksam, mot slutet av tiden går det jättefort och chilin bränns lätt.

2. Rör ihop de torra ingredienserna mjöl, socker, vaniljsocker, salt och två av paketen med saffran i en bunke.

3. Smält smör i en kastrull och blanda ner mjölk, kesella och chilin. Riv ner skalet ifrån en halv apelsin. Värm spadet till fingervarmt (37°) och smula sedan ner jästen. Häll ner vätskan i mjölblandningen och knåda till en slät deg. Ställ bunken under bakduk ovanpå spisen i ca 30-40 minuter och låt jäsa.

4. Rör ihop färskost med smör, ett paket saffran och kryddor i en bunke. Lyft ur degen och dela i två delar. Kavla till två rektangulära plattor. Smeta ut cremen på plattorna med en slickepott och rulla sedan ihop till två länga rullar. Skär upp rullarna i bitar om ca 1,5 centimeter. Lägg varje bulle i varsin bullform med den skurna ytan uppåt. Ställ bullarna på plåtar, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Pensla bullarna med ägg och riv det sista av apelsinen på toppen. Ställ in i 225° i ca 8-12 minuter.

» Fler recept med:

,

Saffransbullar med chili, apelsin och färskost är apelsindoftande och annorlunda lussebullar med sting.