Saffranssnurror

Klart man ska ha saffran till jul

Bullar är himla gott, men varför inte variera de klassiska kanelbullarna med en god saffransfyllning? Det här är ett trevligt inslag framför allt till lucia. De allra flesta gör vanliga lussekatter till luciafirandet – och visst finns det recept på det här också i bloggen. I denna post har jag samlat de bästa recepten på glutenfria lussekatter, laktosfria lussekatter, lussebullar med kesella och mindre socker, samt helt vanliga lussekatter.

Kanelbullar med saffran

Men nu var det trots allt inte lussekatter vi skulle prata om, utan de här goda bullarna med härlig saffransfyllning. Bullarna görs precis som vanligt, men istället för att fylla dem med kanel fyller man dem med saffran. Är man extra förtjust i saffran kan man också ha lite i degen, som i det här receptet. Fler recept med saffran finns här.

Visste du detta om saffran?

Visste du förresten att saffran har odlats i över 3000 år och är den dyraste av alla kryddor? Anledningen är att det krävs massor av blommor för att få fram bara en liten mängd saffran, och för att de plockas och rensas för hand. Till ett kilo torkad saffran krävs mellan 150.000–170.000 krokusar. Priset ligger mellan 10.000 och 70.000:- kilot.

Kan man odla saffran i Sverige?

Saffranskrokusen ska inte förväxlas med våra vanliga trädgårdskrokusar. Äkta saffran har sedan länge odlats främst i Iran och Spanien, och idag även i andra Medelhavsländer och i Indien. Det går att odla saffranskrokus i Sverige, men då de kräver varmt och torrt under sommaren för att bilda knopp och blomma är det svårt. På Gotland har man på flera ställen odlat saffran med framgång.

SaffranSaffranskrokusen blommar maximalt i 14 dagar, och det är de så kallade märkesflikarna på pistillen som används. Blomman måste plockas tidigt på morgonen innan det blir för varmt. Under dagen tar man till vara på märket och en liten bit av stiftet, längre får man inte dröja eftersom den annars hinner vissna och aromen försvinner. Märkena klipps och torkas försiktigt. När de samlas in undviker man så länge som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sämre kvalitet.

Dödlig dos saffran

Visste du också att saffran är giftigt i större mängder? Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram och redan vid 5 gram kan man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar. Den dödliga dosen ligger på 20 gram. Det här är förstås inget man behöver oroa sig för då en påse saffran innehåller 0,5 gram och detta blandas ut i en stor mängd deg eller liknande. Har du alltså i 10 påsar saffran i dina bullar – och trycker i dig alla 40 bullar kan du kanske oroa dig – men kanske snarare för att du har ett bullmissbruk ;)

Blev du nervös nu? Här finns recept på vanliga kanelbullar med kanelfyllning. Här hittar du också några fler tips på olika fyllningar du kan ha i dina bullar.

Saffranssnurror

Cirka 40 bullar
Temperatur: 225°

Saffranssnurror

Bulldeg:

150g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50g jäst (1 paket)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
800g vetemjöl (ca 1,4 liter)

Fyllning:

175g smör
1 dl strösocker
2 paket saffran

1 ägg till pensling
pärlsocker

1. Värm mjölk och vatten till 37°C. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om till jästen löst upp sig. Rör i socker, salt och ha i tärnat, rumsvarmt smör. Tillsätt mjölet men spara cirka en halv deciliter till utbakningen.

2. Arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter med maskin eller knåda den 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 30 minuter på en plats med jämn temperatur.

3. Stjälp ur degen och knåda ihop den på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en fyrkant.

4. Rör ihop smör, strösocker och saffran. Bred ut cremen på varje degplatta. Rulla ihop degen till en rulle och skär till cirka 1,5-2 centimeter tjocka skivor. Placera med snittytan uppåt i bullformar och placera ut dem på en plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker. Grädda bullarna i 225°C i cirka 5-10 minuter.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.