Saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås

God husman till middag

Med hösten kommer mörker, kyla – och förstås den goda, rustika maten. Visst kan det ibland kännas lite deppigt med det där mörkret och kylan – framför allt om det varit en dålig sommar. Dock tycker jag det är lite mysigt att kura in sig därhemma, laga något gott och bara njuta av lugnet efter jobbet. Dessa saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås är en härlig vardagsrätt med lyxig knorr. Det är precis stilen är på maten därhemma – enkelt, men med en knorr.

Dessa saftiga pannbiffar är goda och smakrika tack vare både tomatpuré, dijonsenap och västerbottensost. Väljer man blandfärs, det vill säga köttfärs där man blandat nötfärs och fläskfärs, får man saftigare biffar eftersom fläskfärsen innehåller mer fett. Ett tips är också att steka biffarna i baconfett. Slå alltså inte bort fettet som blir över från när du steker bacon – häll av det i en burk som du förvarar i kylen. På så vis får du ett smakrikt och salt fett att steka i som ger god smak åt maten.

Frasig potatis i ugn

Ugnspotatisen får sin frasighet genom att den först kokas med bikarbonat. Man kan även använda bakpulver om man inte har bikarbonat hemma (bakpulver är en blandning av bikarbonat och natriumpyrofosfat). Att först koka potatisen med bakpulver är ett riktigt fiffigt knep som gör att den blir riktigt frasig och fin i ugnen. Man behöver alltså inte ta fram stora fritösen för att lyckas med potatisen.

Bikarbonaten hjälper till att höja pH-halten i vattnet vilket gör att pektinet i potatisen bryts ner snabbare. Detta gör att ytan blir porösare och får som en hinna, vilket i sin tur gör potatisen krispigare i ugnen. Man kan förstås använda mjölig potatis om man vill, men precis som vid fritering är det bättre att använda en potatissort med så lite stärkelse som möjligt. Dvs fast potatis. (Det är också därför man blötlägger potatis innan fritering – för att få bort stärkelse.)

» Här hittar du fler goda recept på husman

Saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås

För: 4 personer

Saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås

Frasig ugnspotatis:

1 kg fast potatis
1,5 tsk bikarbonat
olja
salt

Saftiga pannbiffar:

1 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 msk grillsås
1 dl ströbröd
1 ägg
salt, peppar
1 dl västerbottensost
600g blandfärs

Gräddsås:

2 dl grädde
1 msk soja
1 tsk gelé
1 tsk redning
svartpeppar

Pressgurka:

10 cm gurka
2 dl vatten
1 msk ättika
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk hackad dill

Tillbehör:

1-2 dl frysta lingon eller rårörda lingon

1. Skala och skär potatisen till bitar. Koka upp en kastrull med vatten och bikarbonat. Lägg i potatisen och låt den koka i 10 minuter. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta. Ställ in formen i 225°C och kör tills potatisen blivit frasig – cirka 30 minuter. Tag gärna ut och skyffla om potatisen efter halva tiden.

2. Rör ihop tomatpuré med dijonsenap, grillsås, ströbröd och ägg. Salta och peppra. Låt röran svälla i 10 minuter. Riv Västerbottensosten och blanda i den samt färsen med ströbrödsröran. Forma till biffar och stek i smör innan servering. Ös biffarna med det smälta smöret under hela stekningen.

3. Värm grädde i en kastrull och rör i soja och gelé. Låt den småputtra i några minuter och vispa sedan i redning. Smaka av med svartpeppar.

4. Skär gurkan till tunna skivor med en osthyvel eller på en mandolin. Rör ihop vatten, ättika, salt och socker i en skål. Ha ner gurkan och hackad dill. Låt stå och dra cirka 30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.