Saftiga superburgare med aubergine, chilihalloumi och bönsallad

Goda träningsburgare

Det verkar finns mycket fördomar om glutenfri mat. Bland annat att det på något vis skulle vara tråkigare eller smaklöst. Tidigare funderade jag faktiskt inte så mycket över huruvida det jag lagade var med eller utan gluten, men när vi var utomlands med våra vänner, varav den ena var glutenallergiker fick jag insikt i hur det kan vara. Ärligt talat har jag inte ens funderat på vad det innebar, men efter lite frågor och eventuellt googlande fick jag lite mer skinn på benen.

Att laga glutenfritt är inte det minsta krångligt. Och som sagt, mycket av det jag lagade visade sig redan vara glutenfritt – utan att jag ens visste om det. Dels för att vi äter mycket Gi-inspirerat, men även för att det är kul att prova nya alternativ.

Ungstorkade tomater

Prima råvaror

Saftiga superburgare med aubergine, chilihalloumi och bönsallad

Den här rätten blev i alla fall succé. När sambon säger ”det här var det bästa du har gjort på länge”, då vet jag att det är ett gott betyg – det är vår interna grej att skoja om. Burgarna, som jag provade att blanda med fluggigt mandelmjöl, här blev verkligen urgoda.

Glutenfria, saftiga hamburgare

Kanske kom min inspiration från eventet jag var på förra veckan där Jon Widegren från flipping burgers föreläste. Han tyckte att en hamburgare handlade om kött och bröd, för egen del tycker jag snarare att det handlar om tillbehören – och förstås till viss del kött. Kompakt tråkigt kött är självklart inget att hurra för, men när jag väl äter en burgare tycker jag det är godare med ett oväntat val av bröd snarare än ett hamburgerbröd. Ta exempelvis ett grillat, rustikt bröd – eller som här, ett par skivor citrondoftande aubergoneskivor. Det fina i dessa burgare är de härligt torkade tomaterna, chilihalloumin och rostade paprikan i kombination med bönsalladen.

Om man vill kan man ha krämigare variant kan man blanda ner creme fraiche i bönsalladen. En glutenfri goding i lyxig förpackning.

Saftiga burgare med aubergine, halloumi och bönsallad

För: 4 personer

Saftiga hamburgare med aubergine, chilihalloumi och bönsallad

Hamburgerbiffar:
1,5 dl mandelmjöl
2 ägg
1 vitlöksklyfta
0,5 dl grädde
1 tsk tabasco
1 msk oxfond
1 kg köttfärs
1 kruka timjan
salt, peppar

Aubergineskivor:
1 aubergine
1/2 citron
3 msk vitlöksolja
salt, peppar, spiskummin

Bönsallad:
100g frysta sojabönor
1 burk cannellinibönor
2 rödbetor
2 msk olivolja
1 msk vit condimento
salt, peppar

Tillbehör:
1 avocado
200g chilihalloumi
1 röd lök
2 gula paprikor
4 kvisttomater

1. Värm ugnen till 125° och lägg in tomaterna hela. Ställ ugnsluckan en aning på glänt och torka tomaterna i ca 3 timmar. Kärna ur paprikorna och skär till halvor. Lägg in dessa i ugnen när det är två timmar kvar.

2. Vispa ihop mandelmjöl och ägg. Låt svälla några minuter och blanda sedan ner pressad vitlök, grädde, tabasco och oxfond. Ha ner köttfärsen och stora kvistar av timjan. Krydda och blanda sedan ihop och forma till fyra stora bollar.

3. Skiva auberginen i 8 så tjocka skivor som möjligt. Pressa över citron och salta. Låt auberginen dra några minuter, hetta sedan upp en panna med vitlöksolja och stek upp skivorna på hög värme. Krydda och vänd skivorna. När de har fått fin färg är de klara.

4. Skala rödbetorna och riv sedan på stora hålen i ett rivjärn. Koka upp saltat vatten och koka rödbetsrivet i ca 10 minuter. Slå av vattnet och låt rivet rinna av i ett durskslag. Tina sojabönorna i varmt vatten och skölj cannellinibönorna. Blanda ihop med rödbetsrivet samt olja, vinäger och kryddor.

5. Hetta upp en panna med smör och platta ut köttfärsbiffarna i den. Dela halloumin i fyra avlånga bitar och låt dem samt lök stekas med på slutet. Lägg upp två skivor aubergine och en skiva paprika på det. Lägg biffen ovanpå och avsluta med halloumiskivan. Servera med skivad avocado, lök, bönsallad och en tomat.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Lyxiga, glutenfria burgare i ny tappning. Godare än så här blir det knappast. Testa saftiga hamburgare med aubergine, halloumi och bönsallad.