13 saker du kan göra med överbliven julskinka

13 saker du kan göra med överbliven julskinka

Har du överbliven julskinka kvar i kylen? Ingen oro! Det finns massor av goda maträtter du kan laga av resterna på julskinka. Denna jul som är lite annorlunda – framför allt då julaftonen hålls i litet sällskap – då blir det garanterat julskinka kvar. När allt kommer till kritan är julskinkorna lika stora, även om man firar i ett mindre sällskap. Vad ska man då göra med resterna av julskinka?

Ja, klassikern är förstås att äta knäckemacka med skinka och hemgjord senap till frukost. Det här är lite av en lyx jag unnar mig hela december. Framför allt på julaftonsmorgonen tillsammans med en skål hemlagad, krämig julgröt. Naturligtvis finns det massor av andra saker du kan göra med överbliven skinka. Pizza, gratäng, stroganoff och pasta är bara några av allt du kan göra (recept hittar du nedan). Tänk förresten också på alla goda snittar och smörrebröd du kan göra med julskinka – till glöggminglet, som en liten munsbit i mellandagarna, som festliga snittar på nyårsafton och som goda smörrebröd i trettonhelgen.

Vad gör man med resterna av överbliven julskinka?

Sedan många år tillbaka brukar jag köpa julskinka efter jul när den är kraftigt rabatterad. Butikerna vill bli av med all överbliven julskinka och jag vill laga billig mat av den. Vid det här laget är jag ändå ganska rutinerad när det kommer till att använda julskinka efter jul. Och du, visst kan man frysa in julskinka!

Smarta saker att tänka på när man fryser in julskinka

Strimlad julskinka

  • Se till att få bort så mycket svål och fett som möjligt innan du fryser skinkan. Det är nämligen fettet som härsknar i frysen och får den där otäcka fryssmaken. Har köttet ändå fått fryssmak? Se först och främst till att krydda maten ordentligt. Curry är en riktigt smart krydda såväl som chili och spiskummin. Fryssmaken har en tendens att försvinna. Laga gärna maten och ät den 1–2 dagar efter. Då har mycket av fryssmaken försvunnit. Detta är naturligtvis ett smart tips för allt typ av fläskkött som har fått fryssmak. Om det faktum att smaken blir bättre skulle bero på att kryddningen verkligen hinner gå in i köttet, eller för att man värmer maten igen, det låter jag vara osagt. Det smakar i alla fall bättre.
  • Tärna eller strimla köttet innan du fryser in det så är det bara att ta fram påsen och tina och ha ner i pasta och gratäng. Smidigt! Frys in i mindre påsar så kan du ta fram så mycket du behöver utan att tina hela påsen för att få loss lagom mängd. Skivad påläggsskinka brukar jag lägga i en frystålig matlåda. I den lägger jag fyra skivor skinka (eller korv eller liknande) och sedan en fyrkant med bakplåtspapper. Varva hela vägen upp på samma vis. Sedan är det bara att ta loss fyra skivor i taget och tina i den takt man vill ha pålägg.
  • De senaste rönen säger att man ska frysa in och tina råvaror så fort som möjligt. Just när det kommer till fläskkött tycker jag dock att smaken blir bäst när det får tina i goda ro (observera att detta är min personliga åsikt). Försöker man stress-tina i micron blir det ofta en sämre smak.
  • Låt inte köttet vara fryst för länge. Fläskkött är det kött som klarar sig kortast tid i frysen och man brukar säga att detta köttslag inte ska vara fryst mer än 6 månader. Det hela beror på att griskött är det fetaste köttslaget – och fettet härsknar och tar smak. När det kommer till julskinka brukar jag den låta ligga max några månader.
  • Jag vill dock tillägga att det kastas alldeles för mycket mat i onödan! Många hör av sig till mig om kött som legat länge i frysen och frågar om de kan bli sjuka om de äter av det. Svaret är nej. Du kan inte bli sjuk av fryst kött. Det enda som händer är att det smakar sämre om det legat länge. Det skulle vara mycket till om man blev sjuk och i så fall skulle det ha varit något fel på köttet innan du frös in det eller att frysen pajat, köttet tinats och blivit liggande länge. Jag har ätit julskinka som legat två år i frysen. Om det smakade gott? Nej, inte särskilt. Men, jag räddade det hela genom att addera en massa kryddor, och låta grytan som jag hade ner det i stå i en dag innan jag åt den. Kött blir alltså inte dåligt om det ligger länge i frysen, det får bara sämre smak och blir torrare.

» Här hittar du ännu fler tips på hur du tar tillvara på julresterna

13 saker du kan göra med överbliven julskinka

1

Pizza med julskinka1) Pizza med julskinka är gott och enkelt att svänga ihop efter julen. Antingen köper man färdig deg eller så gör man pizzadegen själv. Istället för att ta gammal hederlig skinka på pizzan tar man resterna av julskinkan. Skiva skinkan och skär den sedan till strimlor.

Har du fått rester över av grönkål passar det också att ha på pizzan. Riv eller skär grönkålen till mindre bitar. För att grönkålen inte ska bli för torr och rostad på pizzan kan man koka upp en kastrull med saltat vatten och lägga ner grönkålen 1 minut, innan man lägger dem på pizzan.

2

Pastagratäng med julskinka2) Pastagratäng med julskinka, och pastagratäng i allmänhet, måste vara ett av de bästa sätten att ta vara på rester. Precis som på pizzan passar även grönkål bra i pastagratängen. Variera det hela med olika typer av pasta; varför inte penne rigate, pastasnäckor eller någon annan sort där såsen verkligen kan samlas i urholkningen i pastan. Även spaghetti passar fint i en gratäng.

Skinkan då? Strimla eller tärna den och blanda ner med de godsaker du är sugen på. Några ägg och saken är biff.

3

Julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök3) Skinkmackor och smörrebröd är typisk enkel mat som kräver minimal ansträngning. Smörrebröd är ju egentligen bara en macka som man gör festligare. En av mina favoriter är dessa

Precis som de andra rest-recepten tar de också vara på grönkålen som här kokas i grädde. Hur gott som helst. Den överblivna julskinkan kan man skiva och toppa brödskivorna med tillsammans med andra godsaker så som överbliven julost, korv och brysselkål. Tro det eller ej, men räkor är faktiskt också gott att kombinera med skinkan på mackan – lite som Surf n Turf.

4

Carbonara med julskinka4) Carbonara med julskinka är ett gott och enkelt sätt att ta tillvara på julresterna av julskinkan. Carbonaran gör du precis som vanligt, men istället för fläsk eller bacon tar du strimlad skinka.

Carbonara gör man ju med riven parmesanost, men man kan även ha i lite överbliven julost för extra krämighet. Vill man ha carbonaran lite grönare och matigare kan man fräsa lite grönkål och ha i. .

5

Julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta5) Stroganoff är vanligt att man gör med falukorv eller med biff. Det många kanske inte vet är att det går precis lika bra att göra en stroganoff med överbliven julskinka. Tillsammans med de krämiga smakerna blir det här en perfekt rest-rätt att svänga ihop i mellandagarna, när man är som mest trött på de vanliga julresterna.

Denna är enkel at svänga ihop och blir som en lyxig stroganoff som serveras med pasta. Självklart kan man servera den med ris eller potatis om man är suger på det.

6

Tacos med flintastek, picklad pumpa och mynta6) Tacos med julskinka är gott att svänga ihop till fredagsmyset efter jul. De skulle helt enkelt kunna kallas för Jultacos. När allt kommer till kritan kan man göra tacos av det mesta – kött, fisk, kyckling eller vego. När man strimlar resterna av julskinkan blir det goda tacos som kan kombineras med de vanliga taco-tillbehören. Tänk på att strimla julskinkan riktigt tunt så är den enklare att få ner den i tacoskalen utan att allt ramlar ur. Skinka trivs bra med söta tillbehör så komplettera gärna med picklad rödlök eller något annat sötsyrligt. Man kan också blanda ner ananas i tomatsalsan för lite mer sötma.

7

Gräddig gryta med julskinka och grönkål7) Gryta med julskinka är ett smidigt sätt att ta tillvara på julresterna – inte bara skinkan. Precis som jag skriver i min bok är gryta det perfekta sättet att ta tillvara på rester som spelar på sista versen och blivit trötta. Här kan man dessutom krydda på ordentligt så att fryssmak försvinner. Eftersom ingredienserna ändå kokar ner och blir mjuka märks det exempelvis inte om grön- och rödkålen redan är lite sladdriga. Skinkan i sin tur kan man både tärna och strimla, lite beroende på vad man är ute efter för resultat. . Även detta recept på skinkgryta med rotselleri och äpple är en god rest-gryta att svänga ihop av resterna.

8

Gratäng med julskinka och grönkål8) Gratäng / Skinklåda är, om du frågar mig, den perfekta restmaten. Vad man är har över passar det att hiva ner i en gratäng – framför allt till jul då man både har det eta och det andra över. Julskinka, grönkål och ost är perfekt att ha ner i gratängen. Man kan faktiskt till och med gå så långt att man har i överblivna köttbullar och prinskorvar som man halverar och skär till bitar. Så smidigt! Denna gör jag i långpanna. Till den smörsteker jag grönkålen med lite äppelcidervinäger och strimlar sedan julskinkan. Även denna gratäng med julskinka, blomkål och broccoli är perfekt om man vill göra en klassisk skinklåda med blomkål och broccoli.

9

Panngrillad julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise9) Panngrillad skinka Panngrilla en tjock skiva av julskinka och servera med goda tillbehör den som en vanlig köttbit. Detta recept på är gudomligt gott! det här är ett festligare och lyxigare recept som passar att servera i mellandagarna eller i trettnhelgen. Istället för en köttbit av nöt, exempelvis oxfilé eller ryggbiff tar man således en tjock skiva skinka som man steker i en grillpanna. Då får den snygga ränder. Skinkskivan penslar man med srirachasås, ljus sirap och lite tomatpuré. Det hela blir så gott. Nu för tiden är den en återkommande rätt som vi alltid lagar efter jul. Pommes duchessen gör man av den överblivna potatisen från julbordet.

10

Svinn-smart vår-paj med skinka och kirskål10) Paj med skinka är en klassiker. Oavsett vilket pajrecept med skinka eller bacon du använder så är det bara att ersätta med julskinka. Strimla eller tärna skinkan och ha ner i pajskalet. Än en gång passar även de övriga julresterna bra att ha ner i pajen i form av kål och ost. Jag brukar som sagt ofta frysa in resterna av julskinka.

Lagom på våren brukar jag plocka fram en påse med den frysta julskinkan och ha ner i denna . Orkar du inte vänta ändå till våren när det finns kirskål är det bara att byta mot grönkål eller svartkål. Servera det hela med en enkel sallad till.

11

Kantarellasagne med skinka och getost11) Lasagne kan man säga, och då tänker många på ett innehåll av köttfärs. Jag gör ofta vegetarisk lasagne, men en annan variant som är himla god är med resterna av julskinkan. Julskinkan kan man antingen skiva tunt och varva mellan lagren av bechamelsås, lasagneplattor och tomatsås. Man kan också strimla den tunt och ha ner i lasagnen. Lasagne med julskinka brukar jag ofta göra innan och efter jul. Testa exempelvis detta recept på . Den vanliga påläggsskinkan byter du mot julskinka, och har du inte tillgång till kantareller går det bra att byta mot champinjoner.

12

Julquesadillas med skinka och grönkål12) Quesadillas med julskinka kan man både äta efter och före jul. Före jul passar de att serveras som ett litet tilltugg, exempelvis till glöggmingel och julmys tillsammans med en öl eller en kopp glögg. Efter jul kan man förstås också servera dem som mingelmat, men man kan även göra dem som lunch eller middag med tillbehör som salsasås och guacamole. Här hittar du recept på . För ett mindre juligt recept kan man också göra dessa quesadillas med mozzarella, skinka och grillad paprika. Då byter du bara en vanliga skinkan mot resterna av julskinka.

13

Pulled julepork i wrap13) Pulled julepork är helt enkelt pulled pork som man gör av julskinkan. Till detta recept på kan man både använda resterna av överbliven julskinka från julbordet. Eller så köper man mer julskinka efter jul, när den är kraftigt rabatterad (se tipsen ovan). Pulled pork gör man ju oftast av karré som är en styckningsdetalj med mer insprängt fett. Julskinka i sin tur kommer från bakdelen på grisen och är ett magrare kött. Därför behöver pulled julepork alltid ordentligt med bbq-sås för att bli ordentligt saftigt.

Smårätter och aptitretare att laga i mellandagarna

 
13 saker du kan göra med överbliven julskinka

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.