God middag med vit fisk

Den här rätten lagade jag under första veckan då det var dags för nya bullar. Dvs träning och inga vita spannmål. Lite hälsosammare, men inte mindre festligt för det. En del tror att hälsosamt är synonymt med tråkigt, men hos oss är det absolut inte det. Först och främst behöver kroppen och hjärnan fett, så att ta bort det är bara dumt. Däremot kan man byta fetterna mot ”bra” fett.

Vad är bra fett?

Fisk, kyckling, skaldjur, avocado och nötter är några exempel på råvaror som innehåller bra fett. I den kost vi lagar kost blir det mycket bönor, nötter och grönsaker, samt inga vita spannmål. Alltså kommer du att den här våren få njuta av en massa härliga och hälsosammare recept i bloggen. Nu jäklar ska fettet ryka!

Hällefilé toppad med salami, pesto och jordärtskockscreme

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Hällefilé toppad med salami, pesto och jordärtskockscreme

Fisk:
600g hällefilé
4 tsk pesto
1/2 spansk pepparfrukt
1/4 citron
8 skivor påläggs-pepparsalami
salt, peppar, vitlökspulver

Jordärtskockscreme:
2 jordärtskockor
1 liten vitlöksklyfta
2 msk grädde
1 tsk vitt vin
salt, peppar

Grönsaker:
100g haricot verts
250g blomkål
50g muscatpumpa
1 knipplök/salladslök
10 cm gurka

1. Skölj fisken och torka av med hushållspapper. Skär till fyra bitar och lägg upp dessa i en smörad ugnsform med insidan uppåt (så att sidan som spricker kommer uppåt). Klicka ut pesto i mitten, pressa över citron och strössla ur strimlar chili ovanpå. Krydda och toppa med strimlar pepparsalami. Ställ in i 200° i cirka 20 minuter.

2. Koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet, häll på grädde, pressa i vitlök och kör till en slät smet med en mixerstav. Häll ner vinet och ställ tillbaka kastrullen på plattan, värm försiktigt under omrörning och smaka sedan av med kryddor.

3. Dela blomkål till små träd och ångkoka dessa och bönorna med salt. Skär pumpa och gurka till stavar. Är pumpan hård kan även den ångkokas ett tag. Strimla löken. Servera med rucola och balsamvinäger.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.