Salamiöverbakad laxfilé med potatisstomp och parmesankräm

Lax och salami är oslagbart

Min pappa är en duktig kille. Då han inte bygger och gräver och är snäll mot sina barn, lagar han väldigt god mat. Var han får all inspiration och alla knasiga idéer ifrån har jag ingen aning om, men på något vis blir hans roliga idéer alltid till goda, spännande maträtter som han bjuder familjen på. Min pappa har stor inblandning i mitt väckta matintresse, men nu är det oftast han som får ställa upp som testpanel när mina recept blir till. Dock verkar han inte klaga för det.

Festlig mat till fina middagen

Denna festliga maträtt med salamiöverbakad laxfilé med potatisstomp och parmesankräm har komponerats av min pappa. Det blev en så god rätt att han denna gång fick gästspela med receptet i Landleys kök. Parmesankrämen passar så fint till smakerna i laxen, och tillsammans med det krämiga potatisstompet blir det en härlig middagsrätt som passar perfekt att servera till såväl festen som till den fina middagen. Jag tycker också den passar precis lika fint en solig sommarkväll som på nyårsaftonen.

» Fler goda recept med lax hittar du här

Salamiöverbakad laxfilé med potatisstomp och parmesankräm

För: 4 personer

Salamiöverbakad laxfilé med potatisstomp och parmesankräm

Lax:

4 laxfiléer
16 skivor vitlökssalami
1 tsk olivolja
salt, peppar, örtkrydda

Parmesankräm:

70g riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 klick smör
2 dl crème fraîche
salt, peppar

Potatisstomp:

800g potatis
10 cm purjolök
2 dl crème fraîche
salt, peppar

20 sugar snaps
salt

1. Skala potatisen och koka i saltat vatten. Skiva purjolöken tunt. När potatisen kokat klart, slå av vattnet och tryck sönder potatisarna med en sked. Vänd ner crème fraîche och purjolök i potatismoset. Smaka av med salt och lite peppar.

2. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och blanda med sambal oelek och en smörklick. Ställ in skålen 30 sekunder i mikron. Rör ner crème fraiche och därefter den rivna parmesanosten. Smaka av med svartpeppar och en nypa salt.

3. Skölj sugar snapsen och ångkoka lätt med lite salt.

4. Krydda laxfiléerna på båda sidorna och pensla ett halster med olja. Lägg upp åtta av salamiskivorna i par om två (per laxbit) i halstret. Lägg laxfiléerna på salamin och lägg på resterande salamiskivor ovanpå. Stäng halstret och grilla laxen cirka 4-5 minuter per sida, beroende på värmen i grillen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.